BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb árhullám jön a Dunán – készültségben a vízügyesek

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerint pénteken az előrejelzettnél több csapadék hullott a Duna vízgyűjtő területén, az ezt követő árhullám miatt pedig akár szükség lehet a vízügyes szakemberek átcsoportosítására is a Tiszáról. Budapesten a jövő hét végén tetőzhet a folyó.

A legfrissebb adatok alapján a Duna felső vízgyűjtőjén a vártnál jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott, a legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint pedig a következő három napban még további számottevő mennyiségű csapadékot várunk. Az elmúlt három napban a Duna felső vízgyűjtőjén területi átlagban 70-80 milliméter csapadék hullott, a ma reggeli előrejelzés szerint a következő három napban még 45-65 milliméter várható. Emellett rendkívül sok eső esett az Inn, a Traun és Enns vízgyűjtőin is.

árhullám
Az árhullám a jövő hét végén tetőzhet Budapestnél / Fotó: Illyés Tibor

A német, osztrák és szlovák dunai előrejelzésekben még jelentős bizonytalanság látszik a tetőzés körül, hiszen 

a vízgyűjtőkön még mindig esik az eső.

Az OVF szakemberei folyamatosan figyelik az aktuális előrejelzéseket. A mai modellek szerint a Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson II. fok felett, akár III. fokot megközelítően tetőzik a folyó a jövő hét második felében. Budapesten a jövő hét végén várható a tetőzés, valószínűleg I. fok alatt, de azt megközelítő vízállással.

Amennyiben a mai előrejelzés beválik, várhatóan a jövő hét elején megkezdődhet az Országos Műszaki Irányító Törzs munkája, és eldől, hogy a vízügyes kollégáknak melyik területeken lesz szükségük műszaki segítségre. Az OVF vezetése megkezdte a szervezési munkákat egy esetleges átvezénylésre.

Több kisebb folyón is jelentős vízszintemelkedés várható, árhullámok vonulnak le a következő napokban a Rábán, Dráván és Tarnán is.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a jelentős helyi csapadékok és az ezzel összefüggő bizonytalanság miatt a helyzet gyorsan változhat, ezért az OVF szakemberei már most fokozott figyelőszolgálatot látnak el.

Árhullám: jó és rossz hírt is közöltek a szakemberek

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a Duna, a legmagasabb mért vízállás 693 centiméter volt december 27-én.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.