BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fiatal fogyasztókért versenyeznek a magyar borászok is - Itt a legjobb hazai borok listája

Egy a Villányi borvidéken működő borászat lett az idei Országos Borverseny legeredményesebbje, míg a Magyar Borakadémia különdíja a Tokaji borvidékre került. A díjkiosztón a hazai borászat fejlődésének méltatása mellett a legtöbb szó arról esett, hogy sok korábbi tabut le kell dönteni ahhoz, hogy a fiatalokat megnyerjék a borfogyasztásnak.

Újra kell gondolnunk a magyar bort – nem a minőséget, azzal nincs gond, hanem hogy a fogyasztókat hogyan tudjuk megszólítani – mondta Nagy István a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett Országos Borverseny (OBV) díjkiosztóján. Általános jelenség, hogy csökken az alkoholfogyasztás, de az is, hogy a fogyasztók mindig az újat keresik. A borásztársadalom az elmúlt évtizedekben példát mutatott helyzetfelismerésből és alkalmazkodásból.

20240509_Országos borverseny_MW_MG_0053, bor
A bírálaton közel 900 tételt minősítettek / Fotó: Markovics Gábor / MW

A miniszter szerint hiba volt annak idején leszólni a vörösboros kólát, mert a vbk-ként emlegetett ital révén akkor sokkal több fiatalhoz jutott el a bor. Most pedig éppen azt keresik – amiről a díjátadón egyébként Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos is beszélt –, hogy hogyan tudják elérni a fiatalokat. Nagy István szerint ehhez 

még több falat kell lebontani, kínálni kell a pezsgőn és a habzóborokon kívül a mustot vagy a murcit, de nem szabad elfordulni az ízesített boroktól vagy akár – bármennyire rosszul hangzik – az alkoholmentes boroktól sem. 

A díjátadón az is elhangzott, hogy a világban jelenleg 10 százalék a túltermelés, minden csepp magyar bornak piacot kell keresni.

Az agrártárca mindenesetre a KAP stratégiai tervben lefektetettek alapján támogatja az ágazatot, és a 2027-ig tartó időszakban 112 millió eurónyi támogatási keretet bocsát a rendelkezésére. Ebből 71 millió euró fordítható a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és átállítására, 28 millió euró pedig borászati beruházások finanszírozására. A miniszter felhívta a borászok figyelmét az idei utolsó negyedévben várható innovációs pályázatra, amelyet az ágazatban például új boralapú termékek fejlesztésére, illetve környezetbarát csomagolásokra tudnak fordítani, és jut 6 millió euró a magyar borok külpiaci népszerűsítésére is.

Biztató fejleménynek nevezte, hogy az Európai Bizottság végre meghallotta a jelentősebb uniós bortermelő országok – köztük Magyarország – kérését, és ősztől feláll az a magas szintű munkacsoport, amelyik meghatározza az európai borágazat számára a kiutat a szorult helyzetéből. A borászok számára jó hír az is, hogy 

a hazai fogyasztók hűségesek, az import változatlanul alacsony szintű, és az itthon elfogyasztott bor több mint 90 százaléka magyar. 

Eközben pedig a legfőbb exportpiacnak számító Németország továbbra is stabil felvevője a magyar boroknak – tette hozzá.

A borászok minden évben várják a versenyt, mert az itt született eredményeket elismeri a szakma, és most már egyre inkább a fogyasztók is – mondta az eredményhirdetésen Frittmann János, a HNT elnöke. A versenyre az ország mind a 22 borvidékéről neveztek, összesen 230 pincészet 897 tételt méretett meg. Az OBV sajátossága, hogy háromszintű kiválasztási rendszeren alapul, az országos bírálatot hegyközségi és borvidéki borversenyek előzik meg. A szervezők szerint a verseny egyediséget növeli, hogy a rendezvény a bírálat és az eredményhirdetés alkalmával is fontos szakmai találkozó.

A HNT elnöke is megemlítette, hogy Európában nem most élik a legjobb időszakukat a borászatok, aminek az is az egyik okozója, hogy nem vették figyelembe a fogyasztói igények változását.

Díjazottak

  • A legeredményesebb borászat: VinArt – Koch Borászat
    Kategóriagyőztesek:
  • Legjobb fehérbor és a legjobb illatos fehérbor hazai nemesítésű fajtából: Szende Pince – Irsai Olivér 2023
  • Legjobb rozé: Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Szent Márton Rosé 2023
  • Legjobb vörösbor: Szeleshát Szőlőbirtok – Szekszárdi Gubac Merlot 2019–2023
  • Legjobb biobor: Dobosi Borbirtok – Bio Olaszrizling 2023
  • Legjobb pezsgő: Sauska – Sauska brut
  • Legjobb gyöngyözőbor: Feind Pincészet – Irsai Olivér gyöngyözőbor 2023, és Frittmann Borászat – Frittmann Irsai Olivér Frisecco
  • Legjobb természetes édes bor, egyben a Magyar Borakadémia különdíja: Tokaj-Oremus Szőlőbirtok és Pincészet – Oremus Tokaji Aszú 5 puttonyos 2017
  • Legjobb nagy száraz fehérbor Kárpát-medencei fajtából: Tokaj Art Wine – Genius 2021
  • A legjobb kékfrankosalapú házasítás: Bodri Pincészet – Bodri szekszárdi vörös cuvée válogatás „Grand” 2017

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.