BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindent bevet energiaszámlája csökkentésére a vegyipari óriás

A magyarországi vegyipari óriás már 40 százalékban saját előállítású energiát használ fel, de nem áll meg: hamarosan megkétszerezi napelemeinek számát. A Borsodchem bevet mindent: saját erőművet, hőszivattyút, de még az alkalmazottait is buzdítja, hogy álljanak elő energiatakarékossági ötletekkel. A cég annyi energiát takarított meg, amennyivel 22 ezer család látható el egy éven át.

A BorsodChem, Európa egyik piacvezető műanyag-alapanyag és szervetlen vegyianyag gyártója tavaly már több mint 40 százalékban saját előállítású villamosenergiát használt fel, az előző évi dupláját. Ezzel éves szinten 22 ezer háztartás villamosenergia-fogyasztásának megfelelő mennyiséget spórol meg.

 BorsodChem Zrt.
A BorsodChem bő 40 százalékban önellátó energiából / Fotó:  BorsodChem Zrt.

 

Az elmúlt években minden lehetséges területen lépett az energiamegtakarítás és -hatékonyság terén a társaság, amely a fenntarthatóság terén megfogalmazott vállalásait és eredményeit a lapunkhoz eljuttatott  közleményben ismerteti. 

Sok áramra és gázra van szüksége

A vállalat jelentős földgáz- és villamosenergia-felhasználó: energiaigénye óránként körülbelül 220 megawatt teljesítményt (MW) feltételez, ennyi közel 2,2 millió 100 wattos hagyományos izzóé is. A 2022–2024 közötti időszakra 150 ezer megawattóra (MWh) energia megtakarítását irányozta elő, ennyit egy év alatt mintegy 20 ezer háztartás használ fel. A célt azonban túlteljesítette, mert éves szinten 22 ezer háztartásnyi áramot spórolt meg. Az elért eredmények kapcsán Kruppa László, a BorsodChem vezérigazgatója legfontosabbnak az energiatudatos gondolkodásmódot nevezte, vagyis azt, hogy folyamatosan kell keresni az energiamegtakarítás lehetőségeit. „Az energia gyakran a részletekben rejlik” – idézte a vezérigazgatót a közlemény.

Évről évre nő a saját energiatermelés

A BorsodChem részben vásárolja, részben maga termeli meg a szükséges villamosenergiát. 

Saját termelésének említett, 40 százalék feletti aránya elsősorban az új kombinált hő- és villamosenergia-termelő erőműnek köszönhető. 

A létesítmény kiemelkedő, közel 90 százalékos hatékonysággal működik. Használatának köszönhetően a BC kevésbé függ az országos hálózatról vételezett áramtól, és nőtt az energiabiztonsága. Új hőszivattyút is telepített, amelynek használata óta mintegy 6500 tonnával csökkent a szén-dioxid kibocsátása. Napelemeinek mennyiségét az idén a meglévő több mint duplájára növeli. A napelemes és hőszivattyús beruházásoknak köszönhetően a vállalat teljes szén-dioxid-kibocsátása évente mintegy 12 ezer tonnával csökken.

Bejáratott út lett a hatékonyságjavítás

A BorsodChem a hatékonyabb működés, az energiamegtakarítás és a műszaki fejlesztések révén évente sok ezer gigajoule energiát takarít meg. Például, amikor

  • nyomáscsökkentéssel mérsékli a különböző anyagok forráspontját,
  • vagy egyes technológiai anyagok szinergiáját használja ki, azaz egyes hűtendő anyagokkal fűt melegítendő közegeket,
  • illetve gépek cseréjével, modernizációjával ér el javulást. Az elmúlt években például kompresszoros hűtőgépeket cserélt hulladékhővel üzemeltethető abszorpciós hűtőberendezésekre.
  • számtalan folyamatnál körültekintően szabályozza a hőmérsékletet,
  • vagy kiegészítő szigeteléssel lát el egy-egy berendezést.

A társaság az épületek fűtésére és a technológiai vizek előmelegítésére a gyártás során keletkező forró vizeket használja. Ezzel közel 7 ezer háztartás átlagos éves földgázigényével egyenértékű energiát takarít meg. Hőszivattyúprojektje részeként a hulladékhőkből gőzt állít elő a termeléshez, ezzel annyi gázt takarít meg, amennyit mintegy 5300 háztartás használ el átlagosan egy év alatt.

A vállalat külön díjazza azokat a munkavállalókat, akik megtakarítási ötletekkel állnak elő. Sőt, ha sikeresen megvalósul az ötlet, akkor a magtakarítás eredményéből részesülnek is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.