BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a Budapest Airport legnagyobb részvényese a repülőtér eladásáról

A Corvinus Zrt. és a francia Vinci Airports 3,1 milliárd euróért megvásárolta a Budapest Airport Zrt.-t, ezzel a repülőtér visszakerült a magyar állam tulajdonába. A reptér eddigi legnagyobb részvényese, az AviAlliance ügyvezető igazgatója számot adott arról, hogy az elmúlt majdnem húsz évben mennyi fejlesztést hajtottak végre a repülőtéren.

A magyar állam és a Budapest Airport Zrt. tulajdonosai megállapodtak a repülőtér adásvételében. A vételár 3,1 milliárd euró. A reptér 80 százalékban a magyar állam tulajdonában lévő Corvinus Zrt.-hez, illetve 20 százalékban a francia Vinci Airportshoz került. A megállapodás minden feltétele teljesült, a tranzakció lezárult – közölte a repülőtér eddigi legnagyobb részvényese, az AviAlliance.

Budapest, 2020. február 24.Leparkolt gépjárművek és utasra várakozó autósok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A terminálja előtt.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Megszólalt a Budapest Airport legnagyobb részvényese a repülőtér eladásáról / Fotó: Jászai Csaba

Az AviAlliance ügyvezető igazgatója, Gerhard Schroeder beszélt a Budapest Airport elmúlt majdnem húsz évéről.

2007-es kezdeti befektetésünk óta a Budapest Airport sokat nőtt. Társtulajdonosainkkal együtt több mint 700 millió eurót fektettünk a bővítésébe és fejlesztésébe. Ennek köszönhetően a repülőtér egy nemzetközileg is elismert, magas színvonalú légikikötővé vált. Bízunk benne, hogy beruházásaink szilárd alapot adnak az új tulajdonosoknak a sikerhez

– mondta Schroeder.

Rendkívüli: a magyar állam visszavásárolta a ferihegyi repülőteret – a kormány megtette a bejelentést

Történelmi tranzakció, mostantól újra magyar tulajdonban van a Budapest Airport Zrt. A rendkívüli bejelentést ezekben a percekben tette meg a magyar kormány részéről a Nemzetgazdasági Minisztérium. Bemutatjuk, hogyan jutottunk el a ferihegyi repülőtér visszavásárlásáig.

A Budapest Airport utasforgalma az elmúlt években nagymértékben megnőtt. A 2008-as 8,4 millióról 2019-re 16,2 millióra emelkedett az utasszám. 2023-ban 14,7 millió utasa volt a reptérnek, ez a visszaesés még a pandémiás időszak utóhatása, de így is az európai átlag felett van. Emellett a légi áruszállítás rekordot ért el, több mint 200 ezer tonnával.

A reptér eddigi befektetői 2020 óta több mint 200 millió eurót fektettek a reptéri infrastruktúrába. A repülőtér 2022-ben a becslések szerint 2,85 milliárd euróval járult hozzá a magyar gazdasághoz, ami a magyar GDP nagyjából 3 százaléka.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.