BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Falusi CSOK és CSOK Plusz: folytatódik a kedvezményes hitelprogramok menetelése

Az utóbbi időszakban is jelentős érdeklődés övezte a CSOK Pluszt és a Falusi CSOK-ot, a május végi adatok szerint az előbbi iránt csaknem 12 ezer, míg az utóbbi iránt mintegy 5 ezer házaspár érdeklődött.

Továbbra is kiemelkedő az érdeklődés a CSOK Plusz iránt, a május végi adatok szerint csaknem 11 523 házaspár érdeklődött idáig a lehetőség felől – számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Hornung Ágnes államtitkár az idén bevezetett támogatásról.

Hornung Ágnes
A CSOK Plusz és a Falusi CSOK iránt egyaránt jelentős az érdeklődés / Világgazdaság

Átlagosan 26 millió forintot vettek fel CSOK Pluszra

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára elmondta, hogy 

a befogadott kölcsönkérelmek száma 6 ezer, amelyek teljes összege 160 milliárd forint. Az egy igénylőre jutó átlagos kölcsön összege 26 millió forint, a családok túlnyomó része, 83 százaléka használt lakóingatlan megvásárlására, 16 százaléka új lakóingatlan építésére vagy vásárlására, míg 1 százaléka meglévő otthona bővítésére igényelte a CSOK-ot.

Az igénylő családok felének esetében az édesanya 30 év alatti, a többieknél e feletti, maximum 41 éves volt. Az igénylők 57 százaléka gyermektelenként, 36 százaléka egy, 6 százaléka két, illetve 1 százaléka három vagy több meglévő gyermek mellett kérelmezte a CSOK Pluszt – jelezte.

Kiemelte, hogy 

a házaspárok fele egy, a másik fele kettő vagy több gyermeket vállalt a CSOK Plusszal, ez is azt bizonyítja, hogy az eszköz az új gyermekek vállalását, ezáltal a demográfiai mutatókat is segíti.

Az egy gyermeket vállalók átlagosan 23 millió, a két gyermeket tervezők 29, a nagycsaládra vágyók pedig átlagban 44 millió forintnyi kölcsönt igényeltek.

Egy érdekes statisztikát is ismertetett. Mint mondta, eddig 5 baba jött világra a CSOK Plusznak köszönhetően, ami a családok bizalmát jelzi a kormány családbarát intézkedései iránt.

Sokan választották a Falusi CSOK-ot is

Hornung Ágnes szerint a Falusi CSOK is jelentősen hozzájárul a kistelepülések lakosságmegtartó erejéhez, a vidék megújulásához. Emlékeztetett rá, hogy a Falusi CSOK támogatási összegét januártól 50 százalékkal emelték meg, legfeljebb 5 ezer fős lélekszámú településeken vehető igénybe. Segítségével háromfajta lakáscélt lehet megvalósítani: a Falusi CSOK felhasználható használt lakás vásárlására és bővítésére, illetve annak korszerűsítésére, meglévő használt lakás bővítésére, korszerűsítésére, valamint egy egylakásos lakóépület vásárlására, építésére

A friss adatok szerint 

az új kibővített Falusi CSOK iránt mintegy 5 ezer házaspár érdeklődött, több mint 2,5 ezer kérelmet nyújtottak be, összesen 20 milliárd forint összegben, az átlagos összeg 8 millió forint volt. 

Az igények 20 százaléka új családi ház építésére, vásárlására irányult, 56 százaléka használt ingatlan korszerűsítésével, bővítésével egybekötött vásárlására, 36 százaléka pedig a meglévő ingatlan korszerűsítését, bővítését célozza meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.