BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beragadt a rajtnál az életbiztosítási piac

Mindössze egy százalékkal emelkedett a hazai biztosítók életbiztosításokból származó díjbevétele az első negyedévben. A nyugdíjbiztosítások iránt viszont stabil a kereslet, az egészségbiztosításoknál pedig rendkívül gyors a növekedés.

Az idei év sem indult túlságosan acélosan az életbiztosítási piac szempontjából, hiszen a díjbevétel éves alapon csak minimális mértékben emelkedett – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Business,,Shield,,Insurance,,Protection,,Security,,Safety,,Assurance,,Wealth,,Life,Assurance,
Az év első három hónapjának mérlege: közel 153 milliárd forintos összesített életbiztosítási díjbevétel / Fotó: Shutterstock

A jegybank statisztikái szerint az év első három hónapjában 152,7 milliárd forintos összesített életbiztosítási díjbevételt értek el a hazai biztosítók, ami mindössze másfél milliárd forinttal – éppen 1 százalékkal – volt magasabb az egy évvel korábbinál. A 2022 első negyedévében elért díjbevételhez mérten pedig 9,5 milliárd forintnyi mínusz látható az MNB számsoraiban: ennek az lehet a magyarázata, hogy a bő két évvel ezelőtt kifizetett, nagyobb összegű állami juttatások – mint például az szja-visszatérítés vagy a fegyverpénz – hirtelen megdobták az egyszeri díjbevételeket a biztosítóknál.

A stagnálásként is értékelhető minimális növekedés nem egyenletes teljesítmény eredménye, vagyis jelentős különbségek mutatkoznak az egyes termékcsoportok díjbevételében. A torta legnagyobb szeletét adó befektetési egységhez vagy indexhez kötött (unit-linked) biztosításoknál bő 5 százalékkal visszaesett az elért volumen 2023 első három hónapjához képest, így éppen 69 milliárd forint alatt maradt. Ezzel a unit-linked életbiztosítások díjbevétel alapján mért részesedése nagyjából 3 százalékponttal csökkent egy év alatt, de még így is 45 százalék környékén jár.

A nyugdíjbiztosításoknál változatlanul jól fut a szekér: a díjbevétel 34,7 milliárd forintot ért el az első negyedévben, majdnem 18 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, amelynek révén ezeknek a konstrukcióknak a részesedése már 23 százalék közelében jár a teljes életbiztosítási piacon belül. 

Az utóbbi évek igazi nyertesei viszont az egészségbiztosítások voltak: 

bár az első negyedéves díjbevétel még 2024-ben is csak nagyjából 4,4 milliárd forintot ért el, ez közel 60 százalékos ugrást tükröz az egy évvel korábbihoz képest, a 2019 hasonló időszakában mért 1,09 milliárdnak pedig hozzávetőleg a négyszerese.

Ezúttal a kockázati – halálesetre szóló – biztosítások sem teljesítettek rosszul, ott is 12,6 százalékos növekedést mért éves alapon az MNB, 11,5 milliárd környéki  díjbevétel mellett. A vegyes életbiztosításoknál folytatódott az elmúlt évekre jellemző, fokozatos térvesztés: itt a múlt év első három hónapjával összevetve több mint 19 százalékkal zsugorodott a díjbevétel, így ezek a termékek most már alig több mint a tizedét adják a piacnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.