BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lejtőn az élelmiszeripar májusi termelői árai

Megcsappantak májusban a belföldi értékesítés árai, az exportárak viszont nőttek. Az egy évvel korábbitól az ipari termelői árak 0,2 százalékkal elmaradtak, az egy hónappal korábbinál pedig 0,2 százalékkal magasabbak voltak.

Az ipari termelői árak májusában az egy évvel korábbihoz képest 0,2 százalékkal mérséklődtek, az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal emelkedtek – mutatta ki a Központi Statisztikai Hivatal.

Karnok Csaba
Az élelmiszeripar termelői árai 5,1 százalékkal estek májusban / Fotó: Karnok Csaba

A belföldi értékesítés árai 3,9 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítéséi 1,7 százalékkal nőttek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,9 százalékkal csökkentek, az exportértékesítési árak 0,7 százalékkal növekedtek, így az ipari termelői árak összességében 0,2 százalékkal voltak magasabbak.

Jóval olcsóbban termelt az energiaipar, mint egy éve 

2024. májusban a 2023. májusihoz képest:

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 3,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 60,0 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,8 százalékkal emelkedtek, a 38,6 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 13,0 százalékkal estek. Az élelmiszeripar értékesítési árai 5,1 százalékkal alacsonyabbak voltak.
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 6,1 százalékkal estek, a beruházási javakat gyártókban 5,8 százalékkal emelkedtek, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,1 százalékkal mérséklődtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 1,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 82,9 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 4,5 százalékkal emelkedtek, a 16,7 százalékos súlyú energiaiparban 15,9 százalékkal csökkentek az árak.

2024. január–májusban a 2023. január–májusihoz képest a belföldi értékesítés árai 5,5, az exportértékesítéséi 2,1 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében 3,2 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.