BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Nagybajcson most, Budapesten szombaton tetőzik a Duna

Ezekben az órákban tetőzik a Duna Nagybajcsnál. Budapesten szombaton a kora reggeli órákban várható a tetőzés az alsó rakpart szintjét 10-20 centiméterrel meghaladó vízállással.

Ezekben az órákban tetőzik a Duna Nagybajcsnál, III. fok feletti vízállással. A vízügyesek egy időre lezárták a Mosoni-Duna torkolati műtárgyat, hogy Győr biztonsága érdekében csökkentsék az érintett Duna-szakasz terhelését – közölte lapunkkal az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A szigetközi folyószakaszon összesen 317 szakember vesz részt az árvízi védekezésben és lát el 24 órás őrszolgálatot.

tetőzik a Duna
Nagybajcson csütörtök délelőtt tetőzik a Duna / Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Budapesten szombaton a kora reggeli órákban várható a tetőzés 

az alsó rakpart szintjét 10-20 centiméterrel meghaladó vízállással.

Az árvízi jelenségek kimoshatják a gátakat

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint a Duna német és osztrák részvízgyűjtőin már nem volt számottevő csapadék az elmúlt 24 órában, az esetleg még hulló eső legfeljebb csak az apadás ütemét befolyásolhatja, az áradás mértékét már nem. 

Ezekben az órákban tetőzik a folyó Nagybajcsnál a legmagasabb, vagyis III. fok feletti vízállással. Az árvízvédelmi munkálatokról a helyszínen egyeztetett kollégáival Láng István főigazgató, a védekezést koordináló Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője is. A szigetközi szakaszon 317 vízügyes szakember vesz részt a munkában, akik napi 24 órában látnak el őrszolgálatot. 

Az árvízi jelenségek, például a buzgár vagy a káros szivárgások ugyanis szinte észrevétlenül kimoshatják a gátak anyagát, 

ami a gátak összeroskadásához és a mentesített terület elárasztásához vezethet. Ezért rendkívül fontos szerepe van a szakképzett őrszolgálatnak, amelyek képesek észlelni és minősíteni ezeket a veszélyforrásokat, ennek alapján pedig meghatározhatók a szükséges vízügyi beavatkozások.

Átmenetileg lezárták a Mosoni-Duna torkolati hidat

Árvízmentesítési céllal egy időre lezárták a szakemberek a nemrégiben átadott Mosoni-Duna torkolati műtárgyat, hogy a tetőző vízszint kizárásával csökkentsék a Mosoni-Duna terhelését, ezáltal gondoskodjanak Győr városának árvízi biztonságáról. A hajózók figyelmeztetést kaptak, hogy a parttól csak a lehető legnagyobb távolságra közlekedhetnek, és törekedniük kell a hullámkeltés minimalizálására.

A vízügy szakemberei továbbra is folytatják az árvízvédelmi munkálatokat valamennyi érintett folyón, így a Rábán, a Murán, a Dráván, a Tarnán és a Zagyván is. A növényzet tavaszi burjánzásának köszönhetően az érkező víz magasabb szinten és lassabban képes csak áthatolni az ártéren, ami lassítja az árvíz levonulását.

Elszórt zivatar a kánikulában

A Köpönyeg.hu hét végi előrejelzése szerint pénteken a sok napsütés után délután magasra törnek a gomolyfelhők, és elszórtan zápor, zivatar is kialakul, főként északkeleten. Napközben 30 fok körüli kánikula lesz. Szombat estig napos, majd gomolyfelhős idő valószínű. Estétől aztán nyugat felől egy kiterjedt zivatarrendszer érkezik, amely fokozatosan kelet felé halad, nagyjából éjfélig éri el a Duna vonalát. 

Napközben 29 és 33 fok közötti meleg, délen hőség lesz. Vasárnap a hajnali zivatarok elvonulása után sok napsütés várható, napközben már kicsi az esély csapadékra. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, a legmagasabb hőmérséklet 29-30 fok körül valószínű.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.