BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Paks II. szankciós mentessége fontos jelzés az európai uniós és a magyar beszállítók számára

Hosszú egyeztetések révén sikerült elérni, hogy az Európai Unió Oroszország elleni intézkedéseinek immár nincs hatásuk a Paks II.-beruházásra. Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint ez jól mutatja minden potenciális európai beszállító, így a magyar vállalkozások számára is, hogy az EU által hozott intézkedések nem befolyásolják a beszállítást a Paks II. projektbe.

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel hétfőn elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amelyben a paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott a büntetőintézkedések alól. Innentől az unió által hozott intézkedések nem befolyásolják többé a beszállítást a Paks II.-projektbe, a Paksi Atomerőmű bővítésének beruházásában részt vevő vállalatoknak nem kell engedélyt kérniük a saját tagállami hatóságaiktól sem – fogalmazott Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Paks II.
Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint innentől a szankciók nem befolyásolják a paksi bővítést / Fotó: Paks II. Zrt.

A szankcióknak nincs többé hatásuk Paks II.-re

Kitartó munka és hosszú egyeztetések révén sikerült elérni, hogy az Európai Unió Oroszország elleni intézkedéseinek immár nincs hatásuk a Paks II.-projektre – reagált a most elfogadott új szankciós csomagra Jákli Gergely. A Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: a most elfogadott rendelet szövegében a beruházás külön bekezdést kapott. Míg korábban az európai uniós szankcióknál egy-egy adott intézkedésnél volt kivételként nevesítve a projekt, addig 

mostantól általánosságban, önálló bekezdésben szerepel, hogy a szankciók nincsenek hatással rá, nem befolyásolják a paksi bővítést. 

Mit jelent mindez?

„Ez fontos előrelépés, amely jól mutatja minden potenciális európai beszállító számára, hogy az unió által hozott intézkedések nem fogják befolyásolni az adott termék vagy szolgáltatás beszállítását a Paks II.-projektbe” – hangsúlyozta a társaság vezetője, hozzátéve: 

kifejezetten igaz ez a hazai vállalkozásokra, hiszen nagyon fontos, hogy a felépülő, 2400 megawatt kapacitású atomerőműben a lehető legtöbb magyar szakértelem és tudás integrálódjon.

Egyszerűsödik a beszállítás

Jákli Gergely hozzátette: a változások másik aspektusa, hogy egyes termékek és szolgáltatások esetében korábban mentesítési engedélyt kellett kérni a beszállítás előtt az adott állam illetékes hatóságától. 

A Paks II. esetében mostantól ez a folyamat gyakorlatilag megszűnik, elégséges lesz csupán tájékoztatni a kompetens hatóságot.

„Ezáltal az Európai Unióból érkező vállalatok arra fókuszálhatnak, ami egy nukleáris beszállító számára fontos: a termék előállítására, annak minőségbiztosítására. Ez egy felkiáltójellel ér fel a vállalkozói közösség számára, miszerint a beruházás vár minden kapacitással és kompetenciával bíró uniós beszállítót” – mutatott rá az elnök-vezérigazgató.

A Nyugat nem tudja megkerülni az orosz atomipart

Oroszország és a Nyugat egyaránt az egymástól való függés csökkentésére készül nukleáris területen. A nyugati atomipar mozgástere azonban e téren elég korlátozott, és még korlátozottabb térségünk országaié.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.