BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ferihegy, repülőtér

Nagyot ugrott a járattörlések és késések száma – ezer forinton múlhat a felhőtlen nyaralás

Nőtt a járattörlések száma. 2023-ban az előző évhez képest már 15 százalékkal több út esett ki a menetrendből, de a késések is megszaporodtak. Az utazási kellemetlenségek anyagilag orvosolhatók, ha indulás előtt valaki bebiztosítja magát. Személyenként már napi ezer forint alatt is köthető utasbiztosítás.

A megfelelő biztosítási fedezet a járattörlésekből és késésekből vagy útvonal módosításokból adódó eseményekre is kártérítést nyújt – írja közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.

20240514 Budapest  
Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 
Sajtóbejárás 
(különböző illusztrációs anyagok) 

Fotó: Kallus György  LUS  
Világgazdaság  VG
A járattörlések száma 15 százalékkal nőtt tavaly / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023-ban a járattörlések száma 15 százalékkal nőtt az előző évhez képest, valamint a járatkésések száma is megugrott. 

A 2023-as évben az összes járat 25 százaléka legalább 15 perces késéssel indult vagy érkezett meg. 

Az ilyen mértékű késések hatással vannak az utasok utazási élményére és a légitársaságok megbízhatóságát is megkérdőjelezik.

Az utasbiztosítás a kárbejelentést követően fizet

  • Járattörlés esetén
  • Járat késése alkalmával
  • Útvonalmódosításkor
  • Ha túlfoglalás miatt akadályoztatott a felszállás és lemarad a csatlakozásról
  • Ha probléma van a poggyásszal
  • Útlemondást követően 

Megtérítheti a biztosító a már kifizetett, de fel nem használt utazási költségeket, mint például a repülőjegy árát, a szállásköltségeket vagy más előre fizetett szolgáltatásokat, illetve a hazautazás többletköltségét.

Ha a járatkésés vagy törlés miatt az utasnak több időt kell eltöltenie egy adott helyen, a biztosítás fedezheti a balesetből vagy betegségből kifolyólag felmerülő egészségügyi költségeket is, például sürgősségi orvosi ellátást vagy gyógyszereket.

A szolgáltatási összeget kárbejelentés nélkül megkapjuk, 

ha a szerződéskötéskor megadásra került a légi járat indulása és a bankszámlaszámunk, ahová a térítést kérjük.

Az utasbiztosítás jogi tanácsadást is nyújthat, ha a járattörlés vagy késés miatt ilyen problémák merülnének fel, például kártérítési igények esetén.

Fontos alaposan tájékozódni a biztosítási lehetőségekről és azok feltételeiről. Egy európai utazás során, fejenként akár napi ezer forint alatti összegért is bebiztosíthatja magát az utas – írja a MABISZ.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.