BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyümölccsel spórol a Coca-Cola, de a műanyaggal kicsit sem

Évek óta a multinacionális cég a legnagyobb felelőse a műanyagszennyezésnek. Az elmúlt öt évben ráadásul meg is duplázódott a Coca-Colához köthető szemét.

Miután fény derült arra, hogy a Coca-Cola kispórolja a magyarországi Fantából a narancsot, Lázár János építési és közlekedésügyi miniszter kemény hangnemben ment neki az üdítőgyártónak és a magyarországi piacot uraló kiskereskedelmi láncoknak egyaránt, mondván azok csak a külföldön már eladhatatlan szemetet helyezik ki az üzletek polcaira.

coca-cola
A Coca-Cola kispórolja a narancsot a magyarok Fantájából / Fotó: Shutterstock

Új törvényre van szükség Lázár János szerint

A tárcavezető szerint a megoldás az élelmiszerek minőségét szabályozó törvény szigorítása, valamint annak biztosítása, hogy a fogyasztók képesek legyenek az élelmiszerek útját nyomon követni lehet. Mint Facebook bejegyzésében írta:

A kereskedelem szabad üzleti vállalkozás, de az nem lehet magasabb rendű cél, mint az emberek egészsége.

Az ügyben hétfőn a Tények összeállítása szerint a Demokratikus Koalíció a fogyasztóvédelemhez fordult, miközben azt a Coca-Cola is elismerte, hogy a magyarországi Fantában kevesebb a narancs, mint az olaszországiban.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint azonban a multinacionális cég jogszerűen járt el és véleményük szerint az eltérések objektív okokkal is indokolhatók, miközben nemzeti jogszabályunk nincs az üdítőitalok gyümölcslétartalmára vonatkozóan. 

Brutális szennyező a Coca-Cola

A Tények összeállítása arra az egyébként régóta ismert információra is felhívja a figyelmet, hogy a Break Free From Plastic globális civil szervezet mérései szerint a Coca-Cola évek óta a legnagyobb műanyagszennyező, immár zsinórban az ötödik éve, miközben a cég szennyezése a duplájára nőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.