BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Balatoni főszezon: rugalmas árazással és szurkolói zónákkal robbant be a nyár

Országos átlag felett nőtt a balatoni nyári szállásfoglalások száma, és kiemelkedő mértékben bővült a környező országokból érkező vendégeké, bár továbbra is a legtöbb külföldi német. A hétvégén kánikulával és strandidővel indult a főszezon, az országbérlettől is jelentős pluszforgalmat várnak és tapasztalnak a helyiek.

Pozitív várakozásokkal indult a nyár a Balatonnál, az első félév számai a tavalyiaknál már kedvezőbbek, mind a belföldi, mind a külföldi vendégéjszakákat tekintve – nyilatkozta a Világgazdaságnak Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

Balatoni
Balatoni nyár: erős forgalommal, igazi strandidővel indult a főszezon / Fotó: Shutterstock

A helyi tapasztalatokat a hivatalos adatok is megerősítik, a Világgazdaság turisztikai magazinja, a VG Óperencia podcast júniusi adásában Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója arról beszélt, hogy már májusban országosan 5, a Balatonnál csaknem 6 százalékkal több vendégéjszaka-foglalás érkezett be nyárra, mint tavaly.

Egyre több a külföldi a Balatonnál

Biztató, hogy a környező országokból pedig 10 százalékkal több vendég készül ott nyaralni a NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) előfoglalási adatai szerint.

A külföldivendég-számok alapján a  lista élén a németek állnak, őket az osztrák, cseh, szlovák és lengyel vendégek követik.

Június közepéig több mint 100 ezer vendéggel többet és mintegy 200 ezerrel több vendégéjszakát regisztráltak a Balatonnál, ahol idén már 930 ezer vendég 2,2 millió éjszakára foglalt szállást a nyári szezonban.

Nyáron már éjszakánként is lehet vonattal utazni a Balatonra / Fotó: Vasvári Tamás

 A legfrissebb hivatalos adatsor a Központi Statisztikai Hivatal múlt héten közzétett jelentése, miszerint a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma a turisztikai szálláshelyeken májusban 5,8 százalékkal, a külföldieké 29 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, ami ígéretes tendencia.

Ráadásul mindeközben 

infláció alatt, átlagosan csupán 5-10 százalékkal emelkedtek a szállásárak idén 

– hangsúlyozta Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. Fekete Tamás rámutatott, hogy ugyanakkor jelentősen bővült a minőségi kínálat, a Kisfaludy program keretében megvalósult magánszálláshely-fejlesztési pályázatok látható eredményt hoztak.

Sportos nyár jön, szurkolóhelyekkel

Már több mint száz szurkolói zónát regisztráltak a Balatoni Turizmus Szövetség által nyitott információs oldalon, a szurkoljabalatonon.hu-n, a listában szereplő helyeken a labdarúgó-Európa-bajnokság, a Tour de France és az olimpiai játékok közvetítéseit nagyméretű kivetítőkön követhetik.

Éjszaka is utazhatunk vonattal a Balatonra a nyáron

A déli partra Budapest és Keszthely között naponta járnak a Bagolyvonatok, míg az északi és nyugati partra hétvégente, főként péntekről szombatra, illetve szombatról vasárnapra virradó éjszakákon közlekednek a MÁV tájékoztatása szerint. A vonatokkal éjszakánként akár 5-7 ezren is utazhatnak.

A Balaton igazi sportrégióvá nőtte ki magát, a szurkolóhelyek iránt is nagy az érdeklődés, a vendéglátóhelyek jól kihasználják a nyári sporteseményekben rejlő lehetőséget – fogalmazott Fekete Tamás.

A kerékpározásra nem a kánikula a legjobb idő, de a KK400, a Balatonnál és környékén kijelölt 400 kilométernyi, 12 szakaszra osztott kalandkörre is egyre többen regisztrálnak, és tekerik részben vagy egészben végig a szakaszokat.

 Kockázatos a last minute

Az országbérlettel sok diák és sok felnőtt vendég is várható rendszeresen, rövidebb időszakokra megforduló vendégként a Balatonnál, 

a helyi vendéglátók egyes helyeken máris megtapasztalták az olcsó közlekedési lehetőség pozitív hatását – tudtuk meg.

Június utolsó hétvégéjén a strandidő nemcsak a lángos és fagylaltárusok forgalmát növelte meg, hanem a könyvesboltos és lottóárus vállalkozó is remek bevételről számolt be – mondta a helyi turisztikai szövetség vezetője.

Ugyanakkor a nemcsak hétvégézni, hanem egyhetes nyaralást tervezőknek nem érdemes az utolsó pillanatra hagyniuk a szállásfoglalást, 

a főszezonban megnövekvő kereslet idején magasabb árakkal lehet találkozni. 

A balatoni szállásadók is dinamikus árazással dolgoznak, viszont aki időben foglal, és hosszabb időre, a szállásadóval még egyedi árban is meg tud állapodni. A szolgáltatások igénybevételénél a költségek csökkentését a SZÉP-kártyákra feltöltött összegekkel is lehet, sőt érdemes is minimalizálni.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.