BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb hatalmas bírságot kapott a Booking

A Booking nem hagyott fel a jogsértő kereskedelmi gyakorlataival a GVH felszólítása ellenére sem, így újabb bírságot kapott. A versenyhatóság az utóvizsgálata alatt tárta fel, hogy a fogyasztókat megtévesztő, vagy befolyásoló reklámok még 2024 áprilisában is jelen voltak a cég platformján. A korábbi 2,5 milliárd forint bírság mellé így még majdnem 400 millió forint büntetést kapott a Booking.

A Booking nem teljesítette a korábbi jogsértésekkel kapcsolatban előírt kötelezettségeit, így a Gazdasági Versenyhivatal rekordbírságot szabott ki a cégre – olvasható a versenyhatóság sajtóközleményében. A GVH megállapította, hogy a globális online szálláshelyfoglalási platformot működtető vállalkozás még mindig megtévesztette a fogyasztókat.

Big Tech Logos
GVH
Gazdasági Versenyhivatal
Booking
bírság
Nem hagyott fel a jogsértő gyakorlattal, így újabb bírságot kapott a Booking / Fotó: AFP

A GVH még 2018-ban indított versenyfelügyeleti eljárást a Booking ellen. A vizsgálatok során a versenyhatóság feltárta, hogy a cég

  • A reklámjaiban hangsúlyozta a szálláshelyek „ingyenes lemondhatóságát”, azonban a fogyasztók a lehetőséget számos szálláshely esetében csak időben korlátozottan vehették igénybe, továbbá magasabb árat is fizettek, mint ugyanazért a szállásért „ingyenes lemondás” nélkül.
  • Sürgető jellegű tájékoztatásokat tett közzé, melyek összességében azt a látszatot keltették a fogyasztó számára, hogy az általa is keresett szálláshely nagy népszerűségnek örvend, korlátozottan elérhető, mely pszichés nyomásgyakorlásra alkalmas.
  • Nem a szakmai gondosság követelményének megfelelően járt el a SZÉP-kártyás fizetési opcióval kapcsolatos lehetőségek megjelenítése során.

2020 áprilisában a GVH 2,5 milliárd forintra bírságolta a Bookingot, illetve eltiltotta az említett jogsértő gyakorlatok folytatásától.

A GVH azóta is figyelemmel követte, hogy a cég megszünteti-e a jogsértő tevékenységeit. Az utóvizsgálatok során kiderült, hogy a sürgető üzeneteket ugyan csökkentette a Booking, de 2024. február 26-ig alkalmazta őket. Emellett a vállalat az ingyenesen lemondható reklámjával nem hagyott fel.

„A vállalkozás végül az eljárás végső szakaszában módosította a kifogásolt kereskedelmi gyakorlatait, hogy azok megfeleljenek a GVH elvárásainak és a fogyasztók jogos érdekeinek. Ennek keretében többek között visszavezette a magyar fogyasztók számára az olcsóbb, de a foglaló elvesztése nélkül nem lemondható szállásajánlatokat is” – írta a GVH.

Végül az eddigi bírságok mellé a versenyhatóság még 382,5 millió forintos büntetést szabott ki a Bookingra.

A nemzeti versenyhatóság az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet fordít az online szálláshely-szolgáltatási piacra. A GVH 2023 nyarán gyorsított ágazati vizsgálatot indított a szektorban, mivel nagy számú piaci jelzés érkezett a Versenyhivatalhoz, főként a legmeghatározóbb nemzetközi szálláshely-közvetítő – a Booking.com – gyakorlataival kapcsolatban. A GVH számos javaslatot tett a gyorsított ágazati vizsgálat végleges jelentésében, többek között szükségesnek jelölte meg az árparitásos szerződési feltételek kivezetését, amire végül sor is került és a Booking.com 2024. július 1-jétől el is törölte ezen klauzulák alkalmazását.

A GVH-eljárás nyomán változtat a Viber: magyarul is tájékoztatnak

Újabb globális technológiai cég magatartását korrigálta a GVH egy komplex intézkedéscsomaggal, amely összhangban van a legfrissebb adatvédelmi elvárásokkal is. A hivatal által előírt kötelezettségek alapján a Viber alkalmazást üzemeltető Viber Media egy sor olyan intézkedés végrehajtását volt kénytelen vállalni, amelyeknek köszönhetően a fogyasztók könnyebben megismerhetik a platform jellemzőit, és tudatosabb döntéseket hozhatnak a szolgáltatással kapcsolatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.