Több mint négyezer forintba kerül a tihanyi Apátsági Rege Cukrászdában egy töltött bundáskenyér, 2390 forintba egy limonádé, és 3690 a jeges kávé ára. Egy vélhetően ötfős reggeliző asztaltársaság több mint 48 ezer forintos számlája kapcsán valóságos népharag zúdult a cukrászdára. Okkal vagy ok nélkül? Megkérdeztük a szakmát. „Ezért az árért a Wörthi-tó partján senki egy szót sem szólna” – válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
A szakember leszögezte, hogy nem igazán érti a felháborodást, hiszen senkit nem csaptak be, nem történt átverés, az árakat online nem kötelező, de a bejáratnál jól látható helyen és az étlapon is egyértelműen fel kell tüntetni. Ez megtörtént, akik bementek a cukrászdába, és rendeltek, tisztában voltak az árakkal.
A 4290 forintos töltött bundáskenyér, a 4690 forintos vegán toast, a limonádé és az egyéb italok végösszege több mint 48 ezer forint, amiért öt ember megreggelizett, fejenként nem egészen 10 ezer forintért (átlagosan 9600-ért).
Csak a számla kering, de olyan vélemény nem, miszerint az étellel, az itallal vagy a kiszolgálással elégedetlen lett volna a számláját közzétevő vendég. Ez az ipartestületi elnök szerint nagyon fontos szál, hiszen minden más tudható, legfőképp az, hogy
a Balaton legszebb panorámája és a különleges világörökségi környezet miatt a vendéglátóhely kiemelten értékes övezetben, kiemelt árakkal dolgozik.
Akár tulajdonosként, akár bérlőként működtet itt valaki vállalkozást, az ingatlan vételára vagy bérleti díja jelentősen meghaladja az átlagot, ami mindenre hatással van.
Ez a költség beárazódik a végösszegbe, akárcsak a rendkívüli mértékben megugrott vendéglátós bérigények.
A Balatonon a nyár a főszezon, az ott működő vállalkozások bevételének döntő hányadát ez az időszak adja – ezt sem lehet figyelmen kívül hagyni.
Az Apátsági Rege Cukrászda árai nem alacsonyak, de lényegében érthető okokból – summázta a szakember.
Az infláció nem áll meg az éttermek ajtajánál, ma már minden alapanyagot nyugat-európai áron szereznek be az éttermek, csakhogy ha nyugat-európai áron is adják az ételeket, azt már nem feltétlenül tolerálják a vendégek – mondta Kovács László, aki nem titkolta, hogy az éttermi áremelkedés miatt csökkent a vendégek száma országszerte.
A vendéglátós ipartestület egyébként
néhány éve már szorgalmazta a vendéglátó üzleteknek a szállodákhoz hasonló osztályba sorolását.
Hajdan, nagyjából a nyolcvanas évekig, voltak luxus-, első osztályú, másod- és harmadosztályú helyek, sőt negyedosztályúig terjedt a besorolás, amelybe minden belefért.
Ez a törekvés egyelőre elhalkult, pedig talán segítené a tájékozódást.
Persze a Tihanyi Bencés Apátság mellett valószínűleg minden jelzés nélkül egyértelmű, hogy kiemelt árazású vendéglátóhely üzemel a Balaton legdrágább településén, a legjobb adottságú helyen.
Egy felső kategóriás helyeket üzemeltető vendéglátóipari cégvezető lapunknak azt mondta, hogy
hisztinek tartja a tihanyi sztorit, ami újabb alkalom volt arra, hogy ismét terítékre kerüljenek a balatoni árak.
Pedig – tette hozzá – számos budapesti hely üzemel, ahol hasonló vagy még magasabb árakat láthatunk az étlapon, mégis teltházasak, sőt hosszú sorok állnak, köszönhetően ott is a nagy számban érkező külföldi turistáknak. Ilyen többek között a Gerbeaud cukrászda vagy a New York Kávéház, és sorolhatnánk az éttermeket is hosszan.
„A tihanyi cukrászda különleges helyen üzemel, és az ilyen páratlan értéket mindenhol a világon beárazzák” – érvelt a szakmabeli cégvezető, aki a történteket hisztinek tartja. A Forma–1-es Magyar Nagydíj idején a Hungaroringen a büféárak is csillagászatiak voltak, pontosan tükrözve az esemény árfolyamát.
Megkerestük az Apátsági Rege Cukrászdát is, de egyelőre nem reagáltak levelünkre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.