BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van valami, amiben Európa Magyarország hátát nézi – és ez a jövő

Mintegy harminc elemből áll a hazai családtámogatási rendszer, amely jövőre még több pénzt hagyhat ott a magyar családoknál.

Egész Európában egyedülálló a magyar családtámogatási rendszer, amelynek köszönhetően eddig mintegy 200 ezerrel több magyar gyermek született a 2010 előtti időszakhoz képest, és ez jövőre pedig újabb szintet léphet. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján jelentette be, hogy a kormány tervei szerint – ha békeköltségvetést készíthet – 2025-ben a gyermekek után járó adókedvezmény összegét megduplázná.

CM20230901_Babtista alapítvány tanszeradomány_HAON (32)
Fotó: Ádám János

A családi adókedvezménynek köszönhetően a mostani szabályok szerint egy gyermek esetén havonta 66 670 forint adóalap-kedvezményt, két gyermek esetén havonta 133 330 forint adóalap-kedvezményt, míg három vagy több gyermek esetén 220 000 forint adóalap-kedvezményt lehet igénybe venni gyermekenként. 

A dupla adókedvezménynek köszönhetően 2025 január 1-jétől egy gyermek esetében évi 120 ezer forint, két gyermeknél 480 ezer forint, három vagy több gyermek esetében pedig 1 millió 188 ezer forint maradna ott a családoknál.

Az elmúlt években több mint 30 olyan intézkedést vezetett be a kormány, amellyel segítette a családalapítást, a gyermekvállalást és a gyermeknevelést. Ezeket mutatjuk be most, amelyek több ponton is megújultak az elmúlt évben.

A CSOK Plusz átvette a CSOK helyét

A legnagyobb változás a CSOK támogatást érintette, egész pontosan a városokban – helykorlátozás nélkül – elérhető változatát. A CSOK megszűnt, helyette jött a CSOK Plusz. Az utóbbi egy kamattámogatott hitel, amelyet már egy vállalt gyermektől is igényelhetnek a házaspárok. A hitelkonstrukció fontos feltétele a gyermekvállalás, tehát a CSOK Plusz akkor igényelhető, ha a pár a jövőben gyermeket szeretne. A hitel összege 1 gyermek estén 15 millió, 2 gyermek esetén 30 millió, 3 gyermek esetén pedig 50 millió forint is lehet.

Falusi CSOK

A CSOK közel változatlan formában elérhető, mint korábban, egy-két fontos változással kiegészítve. Az egyik ilyen, hogy az elérhető támogatási összegek nagyot nőnek. Egy gyerek mellé 1 millió forint, 2 gyerekhez 4 millió forint, 3 gyerekhez pedig 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az arra jogosultak, ha az életüket vidéken képzelik el.

A falusi CSOK esetében nem kötelező a gyermekvállalás, már meglévő gyermekekre is igénybe lehet venni. Ezt a támogatást tehát igényelhetik azok, akik valamelyik preferált kistelepülésre költöznének, és úgy érzik, hogy már teljes a családjuk, de azok is, akik még további gyermeket szeretnének.

Emelkedett a babaváró összege is

A babaváró hitel összege 10-ről 11 millió forintra emelkedett. Továbbra is kamatmentesen törleszthető, szabad felhasználású kölcsönről van szó, amelyet lakáshitelhez – így CSOK Pluszhoz is – önerőként használhatunk. Új megkötés, hogy a 30 év feletti hölgy taggal rendelkező házaspárok – legfeljebb 40 éves korig – már csak várandósság alatt folyamodhatnak a támogató forintokért.

A számokban ezt eredményezte a családpolitikai fordulat

 Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szedte össze az eddigi eredményeket:

  • A kormány újra visszaállította a 3 éves gyest.
  • A családi adó- és járulékkedvezményt a kiskorú gyermeket nevelő családok 95 százaléka veszi igénybe.
  • Mintegy 60 ezer 4 vagy többgyermekes édesanyának nem kell személyi jövedelemadót fizetnie.
  • Több mint duplájára, 66 ezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma, ezzel is segítve a kisgyermekes anyák munkába állását.
  • Eddig még soha nem jutott ennyi gyerek ingyenes tankönyvhöz, kedvezményes étkezéshez, táborozáshoz, mint most.

Megközelítőleg 250 ezer család jutott ingatlanhoz, vagy bővítette otthonát a CSOK és a CSOK Plusz segítségével. A babaváró program 245 ezer család életét segítette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.