BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs megállás, még drágább lesz a csoki

Megnégyszereződött a kakaóbab világpiaci ára, a súlyos terméskiesés pedig hiányhoz, és további áremelkedésekhez vezethet. A Magyar Édességgyártók Szövetsége által szervezett szakmai fórumon kiemelték, az édességek itthon is drágulni fognak a boltokban.

Az elmúlt évtizedekben két-három ezer dolláros tonnánkénti áron elérhető kakaó ára nemrég a tízezer dollárt is meghaladta, és most ugyan lecsökkent a nyolcezer dollár körüli szintre, de ez is négyszerese az elmúlt évtizedek árainak – mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetsége elnöke. A boltokban ugyan még nincs szezon, de a gyártóknál igen, mert sok helyen már elkezdték a karácsonyi szaloncukrok előállítását, mégpedig a horrorisztikus mértékben megdrágult alapanyagból, így a boltokban sem lesz elkerülhető az áremelkedés.

Sweet,Chocolate,csoki, Bonbons,In,Artisan,Spanish,Confectionery,Shop,Close,Up
Fotó: Shutterstock

Más alapanyagoknál is tapasztaltak már hasonló abnormalitást, általában akkor, amikor annak valamilyen fundamentális oka van – jegyezte meg előadásában Bukta Gábor, a Concorde Csoport elemzési üzletágvezetője. A Covid alatt például előfordult a negatív olajár is, miután a megbénult közlekedés miatt megugrott a kínálat, majd az orosz–ukrán háború kitörésekor – tartva a kínálatkieséstől – a nagy magasságokba került az olaj ára. 

Volt már drága a csoki

A kakaónál sem ez az első eset, az 1970-es években is akadt egy nagy áringadozás, de az elmúlt években stabilan 2500-3000 dollár volt a kakaóbab tonnánkénti ára, köszönhetően annak, hogy kiegyensúlyozott volt a kereslet és kínálat. Az árakat a tényleges vásárlók mellett a kakaónál is a spekulánsok alakítják, akik a fundamentális változásokra tesznek tétet, miközben az árváltozáson nyerészkednek.

A kínálati oldalon ugyanakkor már a globális kakaótermesztés földrajzi megoszlása rejt kockázatokat, hiszen a fő kakaószállítók – Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun és Nigéria – termelésére az időjárási viszonyok rendkívül negatívan hatnak. Az első két ország például az előrejelzések szerint idén 60 százalékkal kevesebb terméssel számolhat, ami még inkább felhajtja az árakat. Feljövőben van a termelésben Equador és Indonézia, melyek enyhíthetnek a globális problémákon – tette hozzá.

A készletekről az USA ad pontos tájékoztatást, amelyből kiderül, hogy

jelenleg 3,2 millió zsák a teljes készletállományuk, mely 2022 eleje óta folyamatosan csökken. 

Eközben pedig a globális kereslet növekszik, mivel a feltörekvő országokban emelkedik a fogyasztás. Az árak magasan tartására utal, hogy a Nemzetközi Kakaó Szövetség (ICCO) a februári előrejelzéséhez képest még nagyobb, 439 ezer tonnás hiánnyal számol. 

A nagy gyártók határidős ügyletekkel védekeznek, így ott nem egyből jelenik meg a teljes áremelkedés, és a határidős árakban már látszanak biztató jelek: 2026 májusára például már 5500 dollár körüli áron be lehetett biztosítani a vásárlást. 

A kakaópiacot ért sokkon ugyanakkor már túl vannak, és ha az afrikai termőkörzet időjárásáról jó hírek jönnek, a kakaóárak csökkenésére lehet számítani

– mutatott rá. Az elemző úgy véli, a bolti árakat nem csak a kakaó ára befolyásolja, szerinte egy duplázódó kakaóár 10 százalékos áremelést indukál a polcokon.

Ennél drasztikusabb drágulásra számít ugyanakkor Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. ügyvezetője. Mint fogalmazott, korszakváltás előtt áll az édességipar, de az átmenet egyelőre lágy, a felhalmozódott készletek miatt. A készletekből viszont hamarosan kifogynak és nem lesz elkerülhető az áremelés.

Kevesebbet visznek el az ünnepek

Közben pedig csökken a fogyasztás, az idei első öt hónapban 6-7 százalékkal, mostanra pedig – a zöldségek és a gyümölcsök megjelenése miatt – 10 százalék körüli mértékben. Mint mondta, az ünnepi fogyasztás is jóval alacsonyabb lett, ami annak is a következménye, hogy az emberek kevesebbet járnak locsolkodni, illetve hogy karácsonykor nem díszítik szaloncukorral a fákat, inkább tálban kínálják, és általában kevesebbet.

Emlékeztetett arra, hogy 

a korábbi válságos időkben is voltak olcsóbb, például bevonómasszából készült termékek, amelyekkel a magasabb minőségű csokoládékat helyettesítették. Erre lehet számítani most is, de a csokoládénak is meglesz a piaca, csak kevesebb fogy – és drágábban.

Németországban már húsz kiskereskedelmi láncban forgalmaznak a kakaó helyett napraforgómag felhasználásával készült „csokoládét” – emelte ki előadásában Katrin Förster, a Planet A Food GmbH üzletfejlesztési vezetője. A terméket kiegészítőnek szánják, ami elérhető, és a főleg a fiatalok körében népszerűsítik azzal, hogy közel van a fogyasztóhoz, nem kell akkora távolságra szállítani, mint a kakaót, így kisebb a karbonlábnyoma is.

Kíméletlen csapást mérhet a kakaó féktelen ralija a csokigyártó cégek részvényeire
Az alapanyag árának megháromszorozódását még a Nestlé vagy a Mondélez sem tudja majd áremelések nélkül kigazdálkodni, ennek először a vevők, végső soron azonban maguk a cégek látják majd kárát. A kakaó csillagászati ralija messzire ható következményekkel jár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.