BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkezdődött a dohányszüret – támogatják a gazdákat

Elindult a dohány betakarítása, a tíz-tizenkétezer embernek megélhetést nyújtó ágazat részére biztosítottak a támogatási források – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Az Agrárminisztérium az idei év tavaszán 2,7 milliárd forint célzott támogatással járult hozzá a dohányágazatban működő gazdaságok eredményességéhez – közölte Nagy István. Emellett természetesen az érintettek a hazai és uniós forrású egyéb agrártámogatási konstrukciókhoz is hozzáférnek. Így ők is jogosultak lehetnek különböző közvetlen támogatásokra, vagy akár vidékfejlesztési forrásokra is.

dohány
Kezdődik a dohány betakarítása / Fotó: Agrárminisztérium

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2800 hektáron 5-6 ezer tonna dohányt termelt évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10-12 ezer fő részére biztosított megélhetést – sorolta a miniszter. 

A tárca az elmúlt években arra törekedett, hogy kiszámítható segítséget nyújtson a dohánytermelőknek, ezzel is segítve a termelés és a szektor kapcsolódó foglalkoztatási képességének megőrzését 

– tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy tavasszal került sor az uniós szabályok által lehetővé váló úgynevezett bázisfrissítésre, ami azt jelenti, hogy kiosztották a 2018-as éven alapuló történelmi bázisjogosultságokat. Ez lehetőséget teremt arra, hogy hazai költségvetésből, az úgynevezett átmeneti nemzeti támogatások segítségével a korábbiakhoz képest nagyobb arányban juthassanak megfelelő forráshoz a valódi dohánytermelő tevékenységet folytató gazdák – hangsúlyozta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.