BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Close up of female accountant or banker making calculations. Savings, finances and economy concept

Már beadható az eÁFA önellenőrzése

Július elsejétől jelentős változások jönnek az adóhatóságnál is. Újfajta bevallási lehetőséggel bővült az eÁFA rendszere.

Július 1-jével több területen is jelentősen megváltozik az életünk Magyarországon. Ezek közé tartozik, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is – jelentette be hétfőn az adóhatóság.

Close up of female accountant or banker making calculations. Savings, finances and economy concept
eÁFA önellenőrzés
Újfajta bevallási lehetőséggel bővült az eÁFA-rendszer / Fotó: GettyImages

A NAV közleményében kiemelte, hogy folyamatosan dolgoznak a 2024. január elsején indult eÁFA-rendszer finomhangolásán, ez most a rendszer működésének második mérföldköve: az alapbevallásokon túl már megoldható az eÁFA-rendszerben benyújtott bevallások önellenőrzése, helyesbítése és javítása is.

Hozzátették, hogy az eÁFA-rendszer a webes felületen, és a gép-gép kapcsolaton keresztül is elérhető. Az alacsonyabb bizonylatszámmal rendelkező, belföldi ügyletekben érintett adózóknak a webes megoldás tekinthető ideálisnak, de ők is használhatnak gép-gép kapcsolatot. A gépi interfész használata a nagyobb bizonylatszámmal és bonyolultabb adózási döntésekkel érintett gazdálkodóknak ajánlott, mivel így a saját vállalati rendszerükben érhetik el a NAV-nál meglévő, tranzakcióalapú adatokat (például online számlaadatok, online pénztárgépi adatok, importáfaadatok). Ezáltal saját rendszerükön belül kontrollálhatják a kész áfaanalitikát, adhatják be az áfabevallást, és már az önellenőrzést is.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodóknak kedvezmények is járnak. Így ha az önellenőrzést a gépi interfészes bevallás benyújtásától, de legkésőbb a bevallás esedékességétől számított tizenöt napon belül adják be, nem kell önellenőrzési pótlékot fizetniük. Ezen kívül a megbízható minősítésű adózók áfabevallását az esedékességétől számított tizenöt napig csak akkor ellenőrizheti a NAV, ha súlyos szabálytalanságok feltételezhetők.

Az új funkciókkal változik az eÁFA webes felületének tartalma is, valamint a gép-gép kapcsolaton keresztül benyújtandó XML-séma is módosult. Ez utóbbiról az informatikai fejlesztéseket végzőket már korábban tájékoztatta a NAV az eÁFA GitHub felületén – zárult az adóhatóság közleménye.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.