BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa élmezőnyében Magyarország az elektromos autók terén

Brutális mértékben bővül a hazai zöldflotta. Az elektromos autók terjedését az állami támogatás is segíti.

Európában a harmadik legnagyobb arányban bővült a hazai zöldflotta mind júniusban, mind az idei első félévben – derül ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön, a Facebookon közzétett bejegyzéséből.

20230103 Kaposvár elektromos autó  töltőállomásJanuártól jelentősen változik a nyilvános elektromos autótöltés díja. Azonban szakértők szerint ez nem érinti markánsan az autósokat, ha előre tájékozódnak a tarifákról és tudatosan tervezik töltéseiket. Fotó: Lang Róbert  LR  Somogyi Hírlap  SH
Magyarországon is egyre több az elektromos autó / Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Hónapok óta az élmezőnyben

Az elektromos autók számának növekedési ütemében ugyanis hazánk már február óta töretlenül a kontinens élmezőnyébe tartozik, a múlt hónapban pedig éves szinten 123,8 százalékkal nőtt azok száma, amit csak a horvátoknál mért 161,4 és a cseheknél feljegyzett 140,8 százalékos bővülés múlt felül, miközben az unió egészében az elektromos autók forgalma 1 százalékkal csökkent.

Az év első felét tekintve az újonnan forgalomba helyezett elektromos autók száma pedig 59,5 százalékkal bővült hazánkban az Európai Autógyártók Szövetsége által közzétett friss adatok szerint, amit csak Málta és Ciprus előzött meg, 129,9 és 61 százalékos bővülési ütemével, miközben a kontinensen csak 1, százalékkal nőttek az elektromos autó eladások ebben az időszakban.

Az elektromos autók terjedését az állami támogatás is segíti

Az EM felidézi, hogy 

a kereslet látványos élénkülését jelentősen segíti a 30 milliárd forintos keretösszegű vállalati e-autó támogatás, 

melynek már több mint felére nyújtottak be igényeket és mely az akkumulátor teljesítményétől függően 2,8-4 millió forint közötti  állami támogatással segíti a járműbeszerzéseket. Mindeközben hamarosan érkezik 28 milliárd forint keretösszeggel a vidéki elektromos töltőhálózat ösztönzésére szolgáló kiírás is, ami 100 új töltőállomás létrehozását segítheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.