BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új néven és szervezetben működnek a veresegyházi GE-gyárak

Hatalmas átalakuláson ment át az amerikai GE felépítése, a változás természetesen érinti az óriásvállalat érdekeltségeit is. A több magyarországi GE-telephelyből kettő Veresegyházon, már új néven működik.

Elértek Veresegyházig az amerikai GE belső átszervezésének hullámai. Az amerikai csoport két magyarországi büszkesége, a Budapest közelében működő energiaipari, illetve légi ipari egysége szervezetileg eltávolodott egymástól amiatt, hogy a GE-nek az e két érdekeltségeit is magába foglaló üzletágai különálló cégként léptek a New York-i tőzsdére.

A GE veresegyházi turbinaalkatrész gyára / Fotó: Bruzák Noémi

Ma már önálló részvénykibocsátóként működnek. A változás 2024 április 2-én történt. Azóta a veresegyházi turbinaalkatrész-gyár a GE Vernova, a szintén veresegyházi repülőgép-alkatrészgyár és alkatrész-javító bázis a GE Aerospace ernyője alatt működik. (Az átalakulás aktuális helyzetéről korábban több ízben is beszámolt a Világgazdaság.) 

Hozzáigazították a GE felépítését a megváltozott működési feltételekhez

A Vernova elnevezés első szótagja a latin verde szóból származik, és a Föld zöldellő ökoszisztémájára utal a társaság közlése szerint. A cégnév nova része a szintén latin novus szóból ered és a GE az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású tevékenységét szimbolizálja. A GE Vernovához került az anyavállalat

  • energia-, 
  • szélenergia- és 
  • villamosítás-ipari tevékenysége. 

Ezek kutatási, tanácsadási és pénzügyi szolgáltatási üzletágakat is támogatnak. Központja az amerikai Cambridge-ben (Massachusetts állam) van, és mintegy 80 ezer alkalmazottal dolgozik a világ több mint 100 országában. 

A Tungsramot megvette, majd eladta

A GE magyarországi története 1905-ig nyúlik vissza. A vállalatóriás a világítótestet gyártó Tungsramot 1989-ben vette meg, amelyet utóbb eladott, és amelynek az új tulajdonos irányításával megcélzott felvirágoztatása végül kudarcba fulladt. A GE 1989 óta szinte minden üzletágával jelen volt Magyarországon. A veresegyházi a GE Vernova egyik legnagyobb telephelye a Greenville-i (USA) után. Több mint 160 országba exportál. 

A cég kiemeli, hogy az 1600 fős magyarországi telephely alapozta meg a turbinaalkatrész-gyártást az egész közép-európai térségben.

Nagyobb bevételből kisebb profitot hozott ki a légi ipari cég

A városi lapban közzétett hír a másik veresegyházi gyárról a fentieken túl nem ír részleteket. Nyilvános adtok szerint a GE Aviation Hungary Kft. tavaly 133,5 milliárd forint árbevételt ért el az egy évvel korábbi 106 milliárd forint után, kizárólag exportra termelt. Adózott eredménye 79,3 milliárd forintról 57,3 milliárd forintra esett. Foglalkoztatottainak száma az év során 514-ről 561 főre nőtt. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.