BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Igazi kihívás a lakásfelújításhoz a megfelelő szakembereket megtalálni

Az esztétikai szempontok és a korszerűsítés mellett az energiahatékonyság növelése is fontos szempont az otthonuk felújítására készülőknek – derül ki a Praktiker országos reprezentatív kutatásából. Eszerint igazi kihívás megtalálni a tervezett munkákra a megfelelő szakembert, és a vevők 76 százaléka igényli a szakértő eladók segítségét, javaslatait.

Falfestés-burkolás, a fűtési-hűtési rendszerek modernizálása, valamint a nyílászárók cseréje a legtöbbek által tervezett munkálat a lakásfelújításra készülők körében, akiknek a legnagyobb kihívás a megbízható szakemberek megtalálása.

lakásfelújítás
Az ablakcsere vezető helyen van a tervezett korszerűsítések között / Fotó: Shutterstock

Sokan igénylik, hogy a szakterületüket jól ismerő eladók segítsék a vásárlást, illetve az otthonfelújítás egyes fázisaihoz is adjanak praktikus tanácsokat – derül ki a Praktiker országos reprezentatív otthonfelújítási kutatásából, amelyet az elmúlt két évben otthonfelújítást végzők vagy a következő évben tervezők körében készítettek.

 

A magyar tulajdonú bolthálózat kutatása egyértelműen azt tükrözi, hogy az otthonukat felújítók számára az esztétikai szempontok és a korszerűsítés mellett az energiahatékonyság növelése is fontos.

A felújítások célja

  • több mint felerészben (54,4 százalék) korszerűsítés, tehát a régebbi, sokszor elavult megoldások, anyagok cseréje 
  • az esztétikai frissítés (50 százalék), mert sokan szeretnének trendibb színeket, dekorációt látni az otthonukban, 
  • a  nyílászárók cseréjével vagy a fűtési rendszer felújításával a válaszadók közel harmada (31,6 százalék) háztartása energiahatékonyságát is szeretné növelni. 

Sokan igénylik a szakértői segítséget az áruházakban, 

számos kérdés érkezik például a megbízhatósággal, időtálló megoldásokkal kapcsolatban, valamint a legújabb trendekről, színekről és burkolatokról, valamint az energiamegtakarítási lehetőségekről – jelezte Szűrös-Csobán Dóra, a Praktiker szakértője. 

Még több ingyenpénzhez juthat bárki az otthonfelújítási programban

Jutalmazza az otthonfelújítási program azokat, akik nem 30, hanem 40 százalékos energiamegtakarítást érnek el: esetükben 300 ezer forinttal megemelkedik a vissza nem térítendő támogatás összege. A jószerint órákon belül, július 1-jén startoló program keretében felújításra készülőknek összeállt a szakértői javaslatsor a költséghatékony megoldásokhoz.

Szépülnek az otthonok

Keresettek a különböző árnyalatú beltéri falfestékek, vagy többek között a mintás és egyszínű dekortapéták. A fűtési és hűtési rendszerek modernizálásához a felújítók elsősorban a kazánt, a bojlert cserélik, valamint fűtésre is alkalmas klímát helyeztetnek fel. 

Az utóbbi időben ismét nő a kereslet a legfejlettebb technológiájú kondenzációs kazánok iránt, amelyeknél már okosmegoldások is segítik a vásárlót, így például a szerviz távfelügyeletben látja, ha baj van a készülékkel, és szervizelésre van szükség. 

A bojlerek esetében is előtérbe kerültek az okosmegoldások, és a modernebb megjelenéssel már a dizájn is fontos szempont vásárláskor. 

 

Az energiahatékonyság növelésével van összefüggésben a nyílászárók cseréje is, az otthonfelújítási támogatás egyaránt felhasználható műanyag és fa nyílászárók cseréjére.

Mindkét típus esetén 

keressük az U jelölést, ami az üvegszigetelő lapok számát jelenti, és mutatja, hogy az ablakfelületen egységnyi idő alatt mennyi energia távozik 

– javasolja a szakértő.

A kutatás szerint a felújítási projekt során 

a legnagyobb kihívást a megbízható szakemberek megtalálása jelenti, 

és sokaknak okoz gondot a szükséges pénz előteremtése is. 

Ebben az esetben a Praktiker szakértője szerint a felújítók gyakran úgy próbálják megvalósítani elképzelésüket, hogy időben elosztva, több szakaszban végzik a korszerűsítést.

A válaszadók 76 százaléka fontosnak tartja, hogy vásárláskor szakterületét jól ismerő áruházi eladótól kapjon segítséget, ami részben vásárlói válasz lehet a megfelelő szakember megtalálásának problémájára, és megkönnyíti a megfelelő anyagok, eszközök kiválasztását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.