BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Imádnak a magyar erdőkben sétálni: évente több tízmillión mennek ki a természetbe

Mezővédő erdősávok létesítésére indít el pilot projektet az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Az elmúlt száz évben megduplázódott a hazai erdőállomány, itt azonban még nem állhatunk meg – jelentette ki Nagy István a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén Tusnádfürdőn.

Fotó: Fekete István / Agrárminisztérium

A minisztérium célja, hogy az ország fával borított területét 24-ről 27 százalékra növelje. 

A tárcavezető szerint ebben a folyamatban támaszkodnunk kell azokra a szakemberekre, akik a fenntarthatóság érdekében hozzák meg döntéseiket. Emellett pedig le kell tudnunk győzni azt a társadalmi elvárást, hogy nem lehet egy fát sem kivágni, miközben a mindennapi használati eszközeinkben kiemelkedő szerepe van a faanyagnak – tette hozzá.

Nagy István szerint akkor járunk el helyesen, ha rábízzuk magunkat azokra a szakemberekre, akiknek hivatása, hogy egyre jobb minőségben és egyre nagyobb mennyiségben őrizzük meg a Kárpát-medence fával borított területeit a jövő generációi számára.

A miniszter hangsúlyozta: kiemelt figyelmet kell fordítani a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás közötti együttműködésre, a magyar kormány pedig elkötelezett abban, hogy minden pályázati segítséget megadjuk a gazdáknak ahhoz, hogy az erdőtelepítéssel kapcsolatos terveiket meg tudják valósítani. Kitért arra is, hogy az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepük van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik. Ezt igazolja az is, hogy a magyar erdőkben évente 40-50 millió erdőlátogatási alkalmat számolnak – fűzte hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.