BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingatlanárak: Budapest a legkevésbé megfizethető uniós fővárosok között van

Egy friss felmérés szerint Budapest a legkevésbé megfizethető európai uniós fővárosok közé tartozik: tavaly év végén 11 évnyi átlagfizetésre volt szükség egy 75 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Éves szinten minden településtípuson emelkedtek a lakásárak és a bérleti díjak, ami negatívan befolyásolja a magyar lakosság fizetőképességét.

Az Intrum és a GKI Gazdaságkutató Zrt. 2018 óta negyedévente jelenteti meg az Intrum Fizetőképességi Indexet (IFI), amely a magyar lakosság fizetőképességét vizsgálja. Az IFI olyan összetett mutató, amely képes megragadni a magyar háztartások fizetőképességének alakulását. Ha az index értéke nő, akkor azt feltételezhető, hogy a lakossági jövedelmi helyzet is javul, ami stabilabb pénzügyi hátteret jelent a hiteltörlesztéseknek és a számlafizetéseknek.

ingatlanárak
A fizetőképességi jelentés szerint a magyaroknak tizenegy évig kell dolgozniuk egy lakásért / Fotó:  GDN Ingatlanhálózat

Az idei év második negyedévében 5,7 százalékkal tovább emelkedett az Intrum Fizetőképességi Index, ez a dinamika azonban elmaradt az előző negyedév ritmusától. A mutató növekedésének köszönhetően az utóbbi időszakban csökkenő lakásárak és bérleti díjak újra emelkedésnek indulhatnak, a háztartások jobb fizetőképességére reagálva – derült ki az Intrum és a GKI legújabb fizetőképességi jelentéséből.

Az unióban csökkentek az ingatlanárak, Magyarországon alig

A 2022-es év második fél évében a lakáspiaci árak ideiglenesen, elsősorban a kisebb településeken mérséklődtek, azonban 2023 első fél évében az árak ismét emelkedni kezdtek, amit féléves stagnálás követett. 

Ennek eredményeként az éves nominális lakásár-dinamika országosan 5,8 százalékra gyorsult 2023 végére, míg reálértelemben 1,8 százalékos csökkenés történt. 

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett indexek alapján a használt lakások ára a negyedik negyedévben 2,6 százalékkal, míg az új lakások ára 11,5 százalékkal emelkedett éves szinten, minden településtípuson. 

A piaci kamatok növekedését tekintve a lakhatási struktúrák, vagyis a különböző lakhatási formák aránya és eloszlása befolyásolta leginkább a lakásárak változását az Európai Unióban. Az elmúlt másfél évben a piaci kamatok emelkedése miatt a lakáshitelek törlesztőrészletei is növekedtek. Ez uniós szinten jelentősebb hatást fejtett ki, mint magyar viszonylatban: míg az unió egyes országaiban az árak jelentősen csökkentek a 2022-es csúcsukhoz képest, addig hazánkban nem volt ilyen mértékű változás. 

Ennek oka, hogy a kamatok növekedése legjobban azokat az országokat érintette, amelyeknél jelentősebb a bérleti piac szerepe, míg hazánkban, ahol a bérleti piac kevésbé jelentős, alig éreztette hatását a piaci kamatok emelkedése. Magyarországon ezenfelül a fix kamatozású hitelek magas aránya is hozzájárult ahhoz, hogy nem következett be jelentős ármérséklődés.

ingatlanvásárlás
Tavaly év végén 11 évnyi átlagjövedelem kellett egy 75 négyzetméteres, átlagos árú ingatlan megvásárlásához Budapesten /Forrás: Intrum

Több mint tízéves jövedelem szükséges egy lakás megvásárlásához

Tavaly a jövedelmek gyorsabb ütemben nőttek, mint a lakásárak, bár még 

így is 11 évnyi átlagjövedelem kellett tavaly év végén egy 75 négyzetméteres, átlagos árú lakás megvásárlásához Budapesten. Ezzel az uniós összevetésben a magyar főváros a legkevésbé megfizethető fővárosok közé tartozik, 

köszönhetően leginkább annak, hogy 2015 óta Magyarországon volt a legmagasabb az ingatlanár-infláció. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a 2015-ben 100 forintba kerülő ingatlan egységár ma 287 forintért vásárolható meg.

Budapest több kerületében haladják meg a hárommilliót az átlagos négyzetméterárak

Tovább drágultak a lakások Budapesten. A négyzetméterárak már három kerületben is meghaladják a 3 millió forintot. Szakértők szerint a drágulás az új projektekkel magyarázható. Budapest-szerte sok lakás épül, az új építésű ingatlanok pedig felfelé húzzák az átlagárakat.

A magas ingatlanárak jelentős hatással vannak a lakosság fizetőképességére, mivel növelik a lakásvásárláshoz szükséges tőkét és a havi törlesztőrészleteket, így csökkentik a háztartások rendelkezésére álló jövedelmét. Ez különösen érzékenyen érinti a fiatalabb generációkat és az alacsonyabb jövedelmű csoportokat, akiknek a lakásvásárlás egyre nehezebbé válik, és hosszabb ideig tarthat a szükséges önrész összegyűjtése. 

A felmérés szerint a magas ingatlanárak emellett növelhetik a bérleti díjakat is, amely tovább terheli a lakhatási költségeket. Az Intrum szerint a helyzetet a jövedelem jelentős növekedése és a lakhatási struktúránk megváltoztatása oldhatja meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.