BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az utolsó figyelmeztetés: azonnali lépéseket vár Nagy Márton az üzemanyag-kereskedőktől

Azt várja a magyar kormány az üzemanyag-kereskedőktől, hogy azt az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet, hogy Magyarországon drágább a benzin és a gázolaj, mint a szomszédos országokban, azonnal szüntessék meg. Különben beavatkozik az üzemanyagpiac működésébe.

Azonnali lépéseket vár az üzemanyag-kereskedőktől a magyar kormány, hogy „ezt az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék”, különben a kabinet kész beavatkozni közölte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Ahogy beszámoltunk róla, Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában sem hagyta szó nélkül az üzemanyagárak elmúlt hetekben látott emelkedését. 

20240423 Debrecen
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara MKIK és a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. közös vállalkozásfejlesztési konferencia 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ 
Világgazdaság VG 

A képen: Nagy Márton  nemzetgazdasági miniszter
Nagy Márton szerint tűrhetetlen, hogy itthon magasabbak az üzemanyagárak, mint a szomszédos országokban / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Nem mondjuk kétszer: nem tűrjük, hogy Magyarországon többet fizessenek az emberek, mint a szomszédos országok átlagárai

tette egyértelművé a kormányfő, aki emlékeztetett arra, hogy volt egy megállapodás az üzemanyag-kereskedőkkel, hogy a szomszédos országok árainak szintjére hozzák le a benzin és a gázolaj árát, ám a kereskedők valamiért továbbra sem tartják be a megállapodást.

Nagy Márton a minisztérium közleménye szerint kiemelte, a családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, amely eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 32 forinttal, a gázolaj esetében 30 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest. 

Szerinte az üzemanyag-kereskedők árpolitikája és magatartása ezt az eredményt veszélyezteti. 

Magyarországon a július 5-én, pénteken a 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 618 forintért, a dízel üzemanyagot pedig átlagosan 631 forintért lehet literenként vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal péntek reggel közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 610 forintot, a gázolaj átlagára 616 forintot ért el. Mindez azt jelenti, hogy Magyarországon a családoknak többet kell fizetnie az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak: a benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal. 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kialakult helyzet kapcsán kijelentette, hogy a kormány álláspontja változatlan. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is megfogalmazta, tűrhetetlen, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagokért, mint a szomszédos országok lakosai. A tárcavezető ezért azonnali lépéseket vár az üzemanyag-kereskedőktől, hogy ezt az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék. Ellenkező esetben a kormány kész beavatkozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.