BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kánikula: legyen óvatos, bizonyos gyógyszerek mellékhatásait felerősítheti a hőség

A rendkívüli hőségben fokozott figyelmet kell fordítani a gyógyszerek szedésére és tárolására. A kánikula miatt egyes gyógyszerek mellékhatásai felerősödhetnek, kellemetlen panaszokat okozhatnak. A hűtést igénylő gyógyszerekkel gondosan kell eljárni ebben az időszakban, utazás esetén pedig különösen. Arra is érdemes gondolni, hogy a webshopokban vásárolt termékek a szállítás során károsodhatnak.

A kánikula megterheli az egészséges szervezetet is, a betegeknek és a rendszeresen gyógyszert szedőknek pedig sokkal jobban oda kell figyelniük, hogy miként hat a betegségükre ez az időjárás. Ha bármi szokatlant tapasztal, vagy nyaralni készül, feltétlenül konzultáljon a kezelőorvosával, ugyanis a meleg egyes gyógyszerek mellékhatását felerősítheti. 

Medication,On,Vacation,Concept.,Hand,With,White,Round,Pills,In
Kánikula idején fokozottan kell figyelni a gyógyszereink mellékhatására is / Fotó: Shutterstock

Milyen gyógyszerek okozhatnak problémát kánikula idején?

Vannak gyógyszerek –  ilyenek a vérnyomáscsökkentők és a szívgyógyszerek –, amelyeknek vízhajtó hatása csökkenti a szervezetben felgyülemlett folyadékot. Szedésük esetén kánikulában fokozottan ügyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra, különösen idős betegeknél, akik megfeledkezhetnek az ivásról, ezért könnyen kiszáradhatnak. 

Az aszpirin és más, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szintén csökkentik a szervezet folyadék- és nátriumszintjét, ami megnehezíti, hogy a testünk jól kezelje a magas hőmérsékletet. Hasonló a helyzet egyes antidepresszánsoknál, mert ezek szintén gátolhatják a szervezet hűtési képességét. 

Arra is figyelni kell, hogy a hőség és a gyógyszermellékhatások kombinációja szédüléshez és eleséshez vezethet, alkohollal párosítva meg főleg. Sosem jó kombináció a gyógyszerszedés mellett alkoholt fogyasztani, de kánikulában fokozott veszéllyel jár.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy bizonyos gyógyszerek szedése esetén kerülni kell a napozást vagy a hosszas tartózkodást a napsütésben. Egyes antibiotikumok, gombaellenes szerek és a bőr gyulladásos megbetegedését kezelő szerek fokozhatják a napérzékenységet, kiütéseket és leégést okozva. Idetartoznak még többek között az allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek, a vízhajtók, a koleszterincsökkentő gyógyszerek, az ibuproféntartalmú gyulladáscsökkentők, a fogamzásgátló tabletták is. Ha nem akar váratlan mellékhatásoktól szenvedni, kérdezze meg a szakorvosát, mit tanácsol kánikula idején.

Hogyan kell tárolni a gyógyszereket, ha utazunk? 

A gyógyszert általában hűvös, száraz helyen kell tárolni, kivéve, ha hűtésre van szükség, tehát konkrétan hűtőben kell tárolni. Ezt hosszabb utazás alatt nem is olyan egyszerű megoldani. A nyaralás előtt olvassa el, mit ír a gyártó a használati utasításban a tárolásra vonatkozóan. Autós utazás alatt hűtőtáskában kell tartani az érintett gyógyszereket, mert az utastérben vagy a kesztyűtartóban pillanatok alatt felmelegedhet, ha nem megy a légkondicionáló. 

Repülőn célszerű a kézipoggyászban tartani a gyógyszereket arra az esetre, ha a feladott poggyász elveszne, késne vagy túlságosan lehűlne a raktérben, ugyanis ez sem jó. 

Aki rendelni szokott bizonyos készítményeket, vitaminokat, táplálékkiegészítőket, az inkább vásároljon személyesen. A kánikula nem biztos, hogy a legjobb időszak arra, hogy vény nélküli szereket, táplálékkiegészítőket csomagban rendeljünk, mert nem lehet tudni, milyen hőhatás éri a termékeket, és ez miként hat a minőségükre. A kánikula egyelőre marad velünk, több területen is nagyobb figyelmet követel tőlünk a megterhelő hőség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.