BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Nyíregyháza, 2020. július 23.
A Tréner Kft. repülőgépe szúnyogirtó szert juttat a levegőbe Nyíregyháza felett 2020. július 22-én.
MTI/Balázs Attila

Engedélyezték a kémiai szúnyoggyérítést – térképen mutatjuk, hogy hol

A tiszti főorvos engedélyezte a légi és a szárazföldi gyérítést Budapesten és további 322 településen a héten. A gyérítés mellett a katasztrófavédelem és a népegészségügyi központ is felhívja a figyelmet a vérszívók szaporodásának otthoni megelőzésére, mivel néhány deciliter kint hagyott vízben akár több száz szúnyog is kifejlődhet.

Az időjárás miatt elárasztották az országot a szúnyogok, emiatt az elmúlt 30 napban több mint háromszor annyian kerestek rovarriasztókat, és több mint kétszer annyian elektromos rovarcsapdákat – írja az Árukereső a közleményében. A katasztrófavédelem és a népegészségügyi központ pedig arra is felhívja a figyelmet, hogy természetes úton is érdemes féken tartani a szúnyogok szaporodását az otthonunkban.

szúnyoggyérítés
Szúnyoggyérítés a levegőből / Fotó: Balázs Attila

Az árhullámot követő fokozott szúnyogártalom miatt 

a tiszti főorvos engedélyezte a kémiai szúnyoggyérítést.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig nyilvánosságra hozta, hogy Budapesten és további 322 településen hol lépnek fel a vérszívók ellen a héten. A Szigetköz 55 településén légi, Budapesten és további 267 településen pedig a települések lakott területein földi permetezést végeznek a szúnyogok ellen. A pontos ütemtervet közzé is tette oldalán az OKF. Csaknem 88 ezer hektáron gyérítenek július 7-ig ilyen módszerrel:

  • Budapesten a III., a IV., a XIII., a XXI., a XXII. és a XXIII. kerületben, valamint 
  • végig a Duna mentén, azaz 
  • a Szigetközben, 
  • Komáromnál, 
  • a Dunakanyar településein, 
  • a Csepel-sziget, 
  • Dunaújváros,
  • Szekszárd, 
  • Baja és 
  • Mohács térségében 

írja az OKF.

Fotó:  BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Kezelések lesznek több Rába menti, Bács-Kiskun és Zala vármegyei településen, Sopron környékén, valamint a Velencei-tó és a Tisza-tó körüli helységekben. A Szigetközben 55 településen légi gyérítés lesz, Budapesten és 267 településen pedig a települések lakott területein földi permetezést végeznek a szakemberek. 

Az alkalmazott készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt

– emeli ki az OKF.

A Dunán, valamint a Rábán levonult árhullám nagy kiterjedésű csípőszúnyog-tenyészőhelyeket hozott létre, amelyeken tömegesen fejlődnek az ártéri szúnyogfajok. 

Jelenleg a legnagyobb ártalmat az árterületeken kifejlődő szúnyogok okozzák, de sok faj számára a lakókörnyezetünkben összegyűlt vizek az ideális élőhelyek – figyelmeztet a katasztrófavédelem.

A szúnyognak maga a paradicsom

A továbbiakban arra is kitér az OKF, hogy a ház körül kialakult csípőszúnyog-tenyészőhelyek felszámolását se mulassza el a lakosság. Ugyanis a csípőszúnyog lárvái akár egy pohár vízben is kifejlődhetnek, ezért az OKF azt tanácsolja, hogy érdemes otthon is megszüntetni azokat a vízgyűjtőket, amelyek segítik a szúnyogok szaporodását. Ezért

  • az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot és egyebeket fordítsa fel, hogy ne gyűljön össze benne az esővíz!
  • Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre!
  • Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót és egyebeket fedje le, vagy sűrű hálóval takarja le!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ is kifejti, hogy miért szaporodnak gyorsan a szúnyogok vízközelben, pláne, ha a táplálék is a közelben van. A megtermékenyített nőstény a tojásait vagy a víz felszínére, vagy a víz közelébe helyezi el, ugyanis a lárvák vízben fejlődnek, növekednek, majd bebábozódnak. A nőstény szúnyogok pedig jóval több tojást tudnak lerakni, ha vért szívnak. 

A nyári hőmérséklet mellett néhány deciliter vízben akár több száz szúnyog is kifejlődhet egy hét alatt 

– mutat rá a központ.

Szúnyogcsípéskor a rovar nyálával számos különböző anyag jut a szervezetünkbe, például különböző fehérjék, véralvadásgátló vagy emésztő enzim. Az idegen anyagok jelenlétére szervezetünk allergiás reakcióval válaszol, melynek jellemző tünetei: viszketés, fájdalom, duzzanat és bőrpír – olvasható az NNK oldalán.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.