BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült: erre költenék az emberek az otthonfelújítási támogatást

Az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából készült felmérés, hogy mire pályáznának szívesen az emberek. Az otthonfelújítási támogatás a lakástulajdonosok több mint felét érdekli.

Épületszigetelésre és ablakcserére költenék legtöbben az otthonfelújítási támogatást, de sokan vennének abból napelemet vagy épp hőszivattyút is az OTP hétfői közlése szerint.

lakás Felújitás
Fotó: Nemeth Andras Peter/ Szabad Föld

Sokan tervezik lakásuk felújítását

Az ingatlantulajdonosok 52 százalékát érdekli a hétfőtől elérhető támogatás az OTP Otthon és az OTP Bank felmérése szerint, miközben a teljes lakosságon belül 38 százalék tervez korszerűsítést, de nem csak energetikai célú beruházást. A legtöbben, 77 százalék lakásfestésben gondolkodik, míg 44 százalék cserélné ki a villanyvezetéket. 

Az ablakcserében és a szigetelésben mintegy 40 százalék gondolkodik, míg más energiahatékonysági beruházásokat csaknem 20 százalék finanszírozna.

Az OTP közleménye szerint a fiatalok nagyobb arányban terveznek ingatlanfelújítást, de földrajzi elhelyezkedés alapján is látszanak különbségek. Legkevésbé a Dél-Dunántúl és az Észak-Alföld lakástulajdonosai gondolkoznak felújításban, noha az alacsonyabb jövedelmű térségeknek nagyobb támogatás jár. A szigetelés a Dél-Alföldön népszerű, az ablakcsere a Közép-Dunántúlon, míg napelemet és hőszivattyút Észak-Magyarországon vennének a legtöbben.

Az OTP arra számít, hogy a magas rezsiköltségek miatt az otthonfelújítási támogatás népszerű lesz. Az energetikai korszerűsítések nem csak a kiadásokat csökkentik, az ingatlan értékét is növelhetik, nyílászárócsere vagy a homlokzatszigetelés után egy lakás 20-30 százalékkal is többet érhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.