BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leleményességgel sokat spórolhatunk a nyaraláson

Szinte mindenki trükkökhöz folyamodik, hogy olcsóbban utazhasson. Egy felmérésből kiderült, hogy a tervezett nyaralás előtt szinte mindenki alkalmaz valamilyen praktikát. Íme a legnépszerűbbek.

Az infláció a fiatalok többségének átírta az utazási terveit, de azért leleményességből, okos trükkökből nincs hiány. A többség félretesz pénzt a nyaralásra, sokan eleve csak pénztárcabarát helyeket keresnek, de vannak, akik különböző luxuscikkekről mondanak le azért, hogy utazhassanak – derült ki egy nemrégiben, 18 és 37 év közötti cseh, szlovák, magyar, lengyel, román és spanyol állampolgárok körében készített reprezentatív felmérésből. A Kiwi.com megbízásából készített kutatásban azokat kérdezték, akik idén legalább egyszer nyaralnak külföldön.

nyaralás
Többféle trükköt alkalmaznak a nyaralás költségeinek csökkentésre az utazók / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Nyaralás: átírta a terveket az áremelkedés

A felmérésből az látszik, hogy azok a fiatalok, akik terveznek utazni vagy már utaztak is idén, főként, 43 százalékban európai úti célt keresnek fel. 

A megkérdezettek 38 százaléka két-három Európán belüli utat tervez, míg minden 25. ennél is többször átszeli az országhatárt idén, de nem hagyja el az európai kontinenst. Összességében a felmérésbe bevont korosztály, azaz a 18 és 37 év köztiek 15 százaléka választ idén Európán túli desztinációt. 

Generációs bontásban némiképp a Z generáció felnőttjei felé billen ki a mérleg nyelve, ők az Y generációnál nagyobb arányban választanak Európán túli célállomást, célállomásokat idén.

A felmérés szerint az infláció komolyabb hatással volt a férfiakra, mint a nőkre, ha utazásról van szó. Összességében a megkérdezettek

  • 78 százalékának átírta a terveit az árak emelkedése,
  • 40 százalékuk alaposabban megtervezte az idei utazását, utazásait, előre félretett pénzt és előre foglalt,
  • 31 százalék csak a pénztárcabarát lehetőségeket kereste a repülőjegy és a szállás kapcsán,
  • 7 százalékuk pedig az utazást választotta a luxuskiadás helyett, amiről az Y-ok könnyebben lemondanak, mint a Z generáció felnőtt tagjai.

A magyarok a legjobb ár/érték arányra mennek rá

Az inflációval szorosan összefügg az, hogy 10-ből 4 fiatal felnőtt általában a legolcsóbb jegyeket keresi és a jegy ára alapján választja ki az úti célt. Ugyanez elmondható 10-ből 3 Y generációsról is. 

Szálláshelyek kapcsán is tudatos a többség: 56 százalékuk vallja, hogy a legjobb ár/érték arányt keresi. 

Ez utóbbi egyébként a felmérésbe bevont országok – cseh, szlovák, lengyel, román és spanyol – közül ránk a legjellemzőbb.

Milyen praktikákat vetnek be a kedvezőbb árú repülőjegyért?

A Kiwi.com, amely segít megtalálni a legolcsóbb járatokat akár a hagyományos és a fapados légitársaságok kombinációjával, kíváncsi volt arra, hogy azok a fiatalok, akik utaznak idén, milyen trükköket vetnek be leginkább, hogy kedvező árú járatokra foglalhassanak. A felmérésükből kiderült, hogy szinte mindenki alkalmaz valamilyen praktikát. Íme a legnépszerűbbek:

  • 44 százalék ár-összehasonlító oldalakat, appokat használ,
  • 36 százalék jó előre foglal,
  • 31 százalék bizonyos napokon vagy napokra foglal, amikor a jegyek olcsóbbak,
  • 30 százalék rugalmas az utazás időpontjával kapcsolatban,
  • 26 százalékuk megtanult kevés poggyászt pakolni, csak egy kis hátizsákkal utazik,
  • 22 százalék rugalmas az úti cél tekintetében,
  • 15 százalék pedig korai, vagy kései indulást, érkezést választ.

A megkérdezettek pusztán 2 százaléka mondta azt, hogy semmilyen stratégiát nem használ, mert számára a kényelem mindennél fontosabb, és ezért nem keres pénztárcabarát megoldásokat.

Tévedés, hogy egyes napokon olcsóbbak a repülő jegyárak

Stanislav Komanec, a Kiwi.com technológiai igazgatója szerint tévedés az a sokak által elfogadott feltételezés, hogy vannak olyan napok, amikor kedvezőbb áron lehet repülőjegyet vásárolni, mint például kedden vagy szerdán reggel. 

Ezt semmilyen bizonyíték vagy adat nem támasztja alá. A repülőjegyárak nagyon dinamikusak, és számos tényező befolyásolja őket, például a szezonalitás, a járat hossza, a célállomás és az indulási hely is. 

– vélekedik.

„Másrészről viszont az a nap, amikor utazni szeretnénk, tényleg számít. A pénteki és vasárnapi csúcsnapokon kívül, amikor a legnagyobb az utazási kereslet, a jegyek általában olcsóbbak” – mondja a Kiwi.com technológiai igazgatója. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.