BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megunta a kereskedők játszmáját a kormány: szerdán tárgyal az üzemanyagárakról

A kőolaj világpiaci árának emelkedése önmagában nem indokolt volna akkora mértékű drágulást a hazai üzemanyagkutakon, mint amit az elmúlt hetekben tapasztaltunk – ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza, Suppan Gergely mondta az InfoRádióban. A helyettes államtitkár nem zárta ki, hogy beavatkozik a kabinet az üzemanyagpiacon, ha nem jön valamilyen árkorrekció. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az ATV-nek azt mondta, szerdán tárgyalhat a kabinet az üzemanyagárakról.

Az üzemanyagárak ismét a szomszédos országok átlagára felett vannak, ezért szerdán a kormány napirendre tűzi a kérdést, erről beszélt az ATV-nek Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki emlékeztetett, hogy még mindig érvényben van a korábbi elvárás, miszerint a kutaknak az áraikat a szomszédos országok szintjén kell tartaniuk.

Benzinárstop
„Most még kivárunk” – ismét belengette a benzinárstop visszahozását a kormány / Fotó: Havran Zoltán

„Ennek érvényt fogunk szerezni, vagy úgy, hogy a kiskereskedők megértik, és nem játsszák ki ezt az elvárást, vagy úgy, hogy komoly szabályozói lépésekkel be fogunk avatkozni. ”

Nem értjük ezeket az ármozgásokat, hiszen az elvárások, amik az elmúlt hónapban megszülettek, továbbra is fennállnak

 – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Az elmúlt hetekben elszálltak az árak a kutakon

Múlt pénteken közölte a szomszédos országok üzemanyagárait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amiből kiderült, hogy mind a benzin, mind a gázolaj átlagára magasabb Magyarországon, mint a környező országokban, ezért a kormány újfent felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy a családok védelme érdekében térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához, és mérsékeljék áraikat a szomszédos országok átlagára alatti szintre. A kabinet jelezte: ellenkező esetben kész beavatkozni az üzemanyagpiacon.

Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az InfoRádióban kedden azt mondta, ha nem valósul meg a várt árkorrekció, akkor lépni fognak. 

Most még várunk, hogy milyen reakciók lesznek a közleményünkre.

Úgy fogalmazott: azt tapasztalták az elmúlt időszakban, hogy jelentős mértékű áremelkedés volt idehaza az üzemanyagoknál, ami a benzint is érintette, a gázolaj esetében pedig még kirívóbban jelentkezett. Az egyik fő ok a kőolaj világpiaci árának emelkedése, ám az NGM helyettes államtitkára szerint ez sem indokolna ekkora mértékű drágulást. 

A KSH múlt pénteki jelentése szerint:

  • miközben a benzin átlagára a szomszédos országokban 606, addig itthon 610 forint volt, és szombaton 613 forintra emelkedett, keddtől pedig már 615 forint lesz literje a hazai kutakon. 
  • A gázolaj esetében pedig a szomszédos országokban a múlt pénteki adatok szerint 611 forintos átlagárat jegyeztek fel, míg Magyarországon szombaton 629 forintra drágult, keddtől pedig már 633 forintot kell érte fizetni, tehát több mint 20 forint a különbség.

Suppan azt ígérte, a következő napokban figyelemmel követik, hogy megtörténik-e az általuk kért árkorrekció, és visszatérnek-e a hazai árak a régiós átlagszintre. Ellenkező esetben lépni fognak.

A benzinkutasok visszaszóltak a kormánynak

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke korábban úgy fogalmazott az ATV Híradónak: egyedül a minisztériumon múlik az üzemanyagárak csökkenése. „A kereskedőknek semmi, semmi, ismétlem semmi felelőssége nincs az áremelkedésben (…) Egyértelműen kijelenthető: a magyarországi üzemanyagár túl van adóztatva” – fogalmazott Egri Gábor. 

Erre Suppan Gergely úgy reagált, hogy téves értelmezés, hogy nagyon magasak lennének Magyarországon az üzemanyagokat terhelő adók, több nyugat-európai országban sokkal kedvezőtlenebb a helyzet.


 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.