BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megúszta a forróságot, jól terem idén a csemegekukorica

Jó szezonra számítanak idén a csemegekukorica-termelők, bőven jut a feldolgozóiparba és a fogyasztók asztalára is. A csemegekukorica a nyár slágerzöldsége, amelynek termesztésében Magyarország nagyhatalomnak számít.

Idén kifejezetten kedvezett az időjárás a hazai csemegekukorica-termesztésnek, így a gazdálkodók jó termést várnak – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképe. A frisspiacra a csemegekukoricát elsősorban kistermelők állítják elő, jellemzően 0,5-1 hektáros területeken. Annak érdekében, hogy minél előbb meg tudjanak jelenni a piacon a csemegekukoricával, néhány helyen fólia alatt is nevelik. Ennek köszönhetően az első szállítmányok már május végén, június elején megjelenhetnek a boltokban.

kukorica011, csemegekukorica
A piacokon keresett zöldség  a csemegekukorica / Fotó: Vajda János

Ezt követi a palántázott kukorica, amivel ma már egyre több gazdaságban foglalkoznak. A különböző termesztési módszerek alkalmazásának, illetve az ütemezett vetésnek köszönhetően a termelők május végétől október elejéig el tudják látni a hazai piacot friss csemegekukoricával.

Az itthon kapható csemegekukorica szinte kizárólag hazai termesztésből származik, az import aránya elhanyagolható. Az úgynevezett csuhés kukorica mellett ma már fagyasztva és tisztított állapotban, fóliás csomagolásban is elérhető egyes kereskedőknél.

A hazai csemegekukorica-termesztés világszinten az élvonalban van, Kínával és az Amerikai Egyesült Államokkal vagyunk versenyben. 

Az EU-n belül Magyarországon van a legnagyobb csemegekukorica-termőterület. 

A hazai klimatikus és talajadottságok kitűnőek a csemegekukorica-termeléshez, ami a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget. Itthon közel 24 ezer hektáron foglalkoznak csemegekukorica-termesztéssel, a területek 90 százaléka öntözött. A termés jelentős részét a konzervipar dolgozza fel.

A csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. 

Ennek megfelelően – a piaci trendeket követve – az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták, és mára már meghatározóak  a magyar termesztésben is.

A csemegekukoricát felhasználhatjuk főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, grillezve más grillzöldségekkel együtt, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; de a salátáknak is igen kedvelt kiegészítője. Üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, de már hazánkban is egyre kedveltebb az előfőzött vákuumcsomagolt csemege.

A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. Száz grammonként 3-4 gramm fehérjét, 20 gramm szénhidrátot, 8–12 milligramm C-vitamint, illetve vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz.

Rég elfeledett növények kerülnek elő, nőhet a kukorica termőterülete is

A csökkenő búza- és repcetermő területek ismeretében és a vetőmagforgalom alapján a tavaszi vetéseknél arra lehet számítani, hogy idén növelik kukoricatermő területeiket a gazdálkodók, a szójánál pedig kifejezetten nagymértékű lesz a bővülés. Főleg takarmánynövényeket fedeznek fel újra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.