BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munka Ausztriában: rekordot döntöttek a magyarok – már mi dolgozunk a legtöbben az osztrákoknál

Ausztria a külföldi emberigényét két fő forrásból teremti elő. Az egyik Németország, a másik Magyarország. Tömegével van rá példa, hogy ausztriai állásokra különböző fejvadász cégek kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak. A mostani rekord hátterében az osztrák turisztikai szezon felpörgése is vastagon közrejátszik.

Nyilvánosságra hozta az osztrák társadalombiztosító a legfrissebb statisztikát az Ausztriában dolgozó külföldiek számáról. 

Vienna,,Austria,-,August,21,,2018:,The,Tourists,Are,Waitting
Munka Ausztriában: soha ennyi magyar nem dolgozott még az osztrákoknál – már mi vagyunk a legtöbben / Fotó: Shutterstock

Fontos megjegyezni, hogy az Österreichische Sozialversicherung csak a bejelentett, teljes állásban foglalkoztatottakat veszi számba. A júniusi adatok azt mutatják, hogy miként az a korábbi évek trendjei alapján várható volt, a nyár elején már

Magyarország a legnagyobb küldő ország, és a magyarok adják a legnépesebb nemzetközi munkavállalói kört az osztrák munkaerőpiacon.

A Világgazdaság rendszeresen beszámol az osztrák munkaerőpiacon boldoguló honfitársainkról. A legújabb számok szerint 2024 hatodik hónapjában összesen 1 020 781 külföldi kereste a kenyerét Ausztriában (ugyanez májusban még 1 003 736 fő volt).

A nyári turistaszezon berobbanásával Ausztria nemzetközi munkavállalói rétege csúcsra ért, az idén ennyien még nem dolgoztak külföldiként az osztrákoknál. De éves bázison is egyértelmű a növekedés:

  • tavaly júniusban 1 001 121-en voltak,
  • egy évvel korábban, 2022-ben pedig 947 104-en.

Vagyis két év alatt több mint 70 ezerrel nőtt a külföldi dolgozók száma.

Nyugati szomszédunk népessége egyébként mintegy 9,1 millió fő, az idei júniusi statisztika tehát egyúttal azt is jelenti, hogy Ausztriában minden kilencedik-tizedik személy már nem osztrák állampolgár.

Hány magyar dolgozik Ausztriában? Rekordsok

Ahogy arról lapunk korábban is írt, szembetűnő, hogy Ausztria a „külföldi emberigényét” két fő forrásból teremti elő: az egyiket a 83 milliós Németországból (ami a nyelvi azonosság miatt is kézenfekvő), a másikat pedig a szűk tízmilliós Magyarországról. 

Jelen állás szerint Ausztriában már a magyarok dolgoznak a legtöbben,

júniusban egészen pontosan 127 865-en. 

Rögtön utánuk szorosan a németek következnek, akik a múlt hónapban 127 518-an voltak. A két náció között tehát mindössze pár száz fő a különbség, de mégiscsak helycsere történt. Eddig ugyanis végig a németek álltak legelöl 2024-ben. Összességében a nyolcszor kisebb lélekszámú Magyarország pillanatnyilag több munkaerőt ad az osztrákoknak, mint Németország, és Ausztriában minden nyolcadik-kilencedik külföldi dolgozó magyar.

Ez persze nem csoda, hiszen tömegével van rá példa, hogy ausztriai állásokra különböző fejvadász cégek kifejezetten magyar munkaerőt toboroznak. A Világgazdaság beszámolt róla, hogy magyar nyelvű targoncakezelői képzést indított az Osztrák Hulladékhasznosító Vállalatok Szövetsége, aminek az osztrák állami közszolgálati műsorszolgáltató is hírét vitte.

Ugyanakkor arra már volt példa, hogy a magyar munkavállalók képviselik a legnagyobb lélekszámot a külföldiek között, ez történt éppen egy évvel ezelőtt is. A 127 865 főnyi magyar viszont új rekord: a korábbi hasonlók kimutatások átvizsgálása után az látszik, hogy ilyen sokan még sose dolgoztak magyar állampolgárok Ausztriában teljes állásban. Az előző csúcsot tavaly júliusban állították fel 126 656-an.

Arra lehet számítani, hogy ha nem is számottevően, de a következő hónapokban tovább emelkedik majd az osztrák munkaerőpiacon elhelyezkedő magyarok száma, hogy aztán ősz közepétől meredeken beessen. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.