BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Na ezért omlott össze Ferihegy: soha nem látott utasforgalom júniusban, rekordon a cargo üzletág is

A 2019-es rekordév adatai is megdőltek júniusban Ferihegyen, ahol az elmúlt hetekben sorozatossá váltak a többórás reptéri késések.

A Liszt Ferenc repülőtér 1 557 130 utast regisztrált júniusban, ez a járvány előtti 2019-es rekordév hatodik havi adatához képest 5,5 százalékkal több, míg a tavalyit 16,4 százalékkal haladja meg – írta meg a legfrissebb utasforgalmi adatokat az Airportal.hu. Közen a cargo is rekordokat döntöget. Budapest Airport légiáru-forgalma idén júniusban 25 001 tonna volt, ami 9136 tonnával, 57,6 százalékkal több, mint a tavalyi azonos hónapban, és az eddigi abszolút rekordot jelentő, 23 720 tonnás, 2024. márciusi eredményt is jócskán meghaladta.

Palma,De,Mallorca,/,Spain,-,October,23,,2019:,Passengers
Na ezért omlott össze Ferihegy: soha nem látott utasforgalom júniusban, rekordon a cargo üzletág is / Fotó: Shutterstock

Mint az közismert, lassan nem telik el úgy nap, hogy ne érkezzen beszámoló egy-két vagy akár többórás késésekről, amelyek valamelyik Budapest Airportról induló vagy oda érkező repülőjáratot érintenek. 

Mindez pedig korántsem véletlen: júniusban ugyanis a repülőtéren 11 287 le- és felszállást regisztráltak, ami 2023 hatodik hónapjának forgalmi adatát 14 százalékkal haladja meg, míg a 2019-esnél 2 százalékkal több.

Ezzel egyre nagyobb esélye van annak, hogy megdől 2019-es rekordév, amikor az utasok száma meghaladta a járvány előtt regisztrált 16,2 milliót. 

A kormány ingerküszöbét is átlépte az, ami Ferihegyen történik

Az elmúlt hetekben egészen extrém esetekről is beszámolt a sajtó, gyakorlatilag általánossá váltak a sorozatos késések:

  • Június 26-án a Ryanair Páfosz–Budapest  járatának menetrend szerint 16:25-kor kellett volna elstartolnia, csakhogy az utasok beszállását követően a gép zárt ajtókkal még 2 óra 35 percet állt a nyílt aszfalton, majd végül csak 19 órakor szállt fel. 
  • Július elsején a Wizz Air Budapest–Lárnaka járata csak 6 órás késéssel indult, ám többen így is lekésték a gépet, miután a légitársaság korábban azt közölte, hogy csak 23:10-kor fog felszállni, ám végül egy órával korábban elindult.
  • Egy Wizz Air-repülőgép utasai több mint harminc óra várakozás után indulhattak el Budapestről Szicíliába.

A késések olyan mértéket ütöttek meg, hogy a kormány figyelmét is felkeltették. A július elsejei héten két kormányülés is zajlott, mindkettőn téma volt a helyzet kezelése, sőt Orbán Viktor miniszterelnök még a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt róla. A kormányfő elsősorban az embertelen bánásmódot kifogásolta.

Ami a légi közlekedés ügyét illeti, amit ott most látunk, az a tűrhetetlen kategória, azon nem lehet nem felháborodni

fogalmazott Orbán, aki szerint a repülőtér legtöbb utasa olyan ember, aki egész évben dolgozott, a félretett pénzéből most el akar menni nyaralni. Erre készült egész évben, amikor pedig végre elmegy egy hétre a családjával valahova, megengedheti magának, hogy repülővel utazzon. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfő reggeli kormányinfón azt mondta, hogy szerinte a légitársaságok felelősek kétharmad részben a sorozatos késésekért, ezért a miniszter súlyos büntetéseket helyezett kilátásba, amelyek kellő elrettentő erővel bírnak, hogy ne vállalják túl magukat a társaságok.

Szakértők szerint több összetevős a probléma, amiben a munkaerőhiány mellett az orosz–ukrán háború és a növekvő tömegturizmus is legalább akkora szerepet játszik, mint a légitársaságok túlvállalása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.