BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20240423 Debrecen
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara MKIK és a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. közös vállalkozásfejlesztési konferencia 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ 
Világgazdaság VG 

A képen: Nagy Márton  nemzetgazdasági miniszter

Nagy Márton a kereskedőktől követelt választ az elszabadult benzinárakra

A rendkívüli ülésen a kormány a piac legfontosabb szereplőivel keresett megoldást a problémára. Nagy Márton szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy a magyaroknak többet kelljen fizetniük az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakóinak.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon behívatta hivatalába a magyar üzemanyag-kereskedők – a Magyar Ásványolaj Szövetség, benne a Mol, illetve a Független Benzinkutak Szövetségének – képviselőit, hogy a hazai piacon kialakult magas benzinárakról tárgyaljanak – olvasható a minisztérium közleményében.

20240423 Debrecen
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara MKIK és a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. közös vállalkozásfejlesztési konferencia 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ 
Világgazdaság VG 

A képen: Nagy Márton  nemzetgazdasági miniszter
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan, hogy a magyaroknak többet kelljen fizetniük az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakóinak / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A tárcavezető megállapította, Magyarországon a mai napon

  • a 95-ös oktánszámú benzint literenként átlagosan 618 forintért;
  • a dízel üzemanyagot pedig átlagosan 631 forintért lehet megvásárolni.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 610 forintot, a gázolaj átlagára 616 forintot ért el. Tehát hazánkban az üzemanyag ára a szomszédos országok átlaga felett helyezkedik el, a benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal kell többet fizetniük a családoknak az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak.

A Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség egyaránt javaslatot tett a statisztikai összehasonlítás módszertanának finomhangolására.

Álláspontjuk szerint a jövőben hatékonyabb lenne a heti helyett a havonta történő statisztikai összevetések elvégzése, amivel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők. Ezt a felvetést a tárcavezető megfontolásra alkalmasnak értékelte.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kialakult helyzet kapcsán kijelentette, hogy a kormány álláspontja változatlan. A tárcavezető ezért azonnali lépéseket vár az üzemanyag-kereskedőktől, hogy ezt az elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetet megszüntessék. Hangsúlyozta, hogy az üzemanyag-kereskedőkkel szembeni határozott követelménynek megfelelően a lehető leghamarabb a szomszédos országok átlagára alatt legyenek a hazai üzemanyagárak.

A családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, ennek eredményeképpen ma a lakosság a benzin esetében 32 forinttal, a gázolaj esetében 30 forinttal tankolhat olcsóbban áprilisi, illetve februári csúcsértékeikhez képest. 

Az üzemanyag-kereskedők árpolitikája és magatartása ezt az eredményt veszélyezteti, valamint csökkenő keresletet eredményez, ami hátráltatja a fogyasztás helyreállását.

Nagy Márton végezetül hozzátette, hogy ha nem történik elmozdulás a szomszédos országok átlagára felé, úgy a kormány a családok megvédése érdekében kész szabályozói eszközökkel beavatkozni az üzemanyagpiacon.

Nagy Mártonnál betelt a pohár: azonnal meg kell szüntetni az áldatlan állapotokat

A nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta a HungaroControl vezetőjét, hogy egyeztessenek a kritikussá váló járatkésésekről a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Nagy Márton közölte, hogy az áldatlan állapotokat azonnal meg kell szüntetni a reptéren.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.