BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Otthonfelújítási program: húszezer lakóingatlan korszerűsítése valósulhat meg Magyarországon

Az MBH Bank országos lefedettségű fiókhálózatával, és teljes, az otthonteremtést segítő termékpalettával támogatja a mától elindult Otthonfelújítási program célkitűzéseit – hangzott el a pénzügyi szolgáltató hétfői sajtótájékoztatóján. A Magyar Fejlesztési Bank által biztosított forrásokból megvalósuló program révén nagyjából 20 ezer lakóingatlan korszerűsítése valósulhat meg.

A hazai lakóépületek legalább 80 százaléka 1990 előtt épült, a lakásállomány hozzávetőleg 40 százaléka pedig energetikai szempontból rossz kategóriába sorolható, így a lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása kiemelt fontosságú – hangsúlyozták az MBH Bank szakértői az Otthonfelújítási program július elsejei elindulása kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

MBH felujitasi hitel
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója felhívta a figyelmet: a magyarországi lakások több mint fele 1960 és 1990 között épült, a 2000 után készült lakóingatlanok aránya pedig kevesebb mint 12 százalék, így egyértelműen megállapítható, hogy a hazai lakásállomány elöregedett. Energetikai szempontból szintén nem áll jól a hazai lakásállomány: a már említett 40 százaléknyi rossz energetikai besorolású ingatlanon felül további 55 százalék az átlagos kategóriába tartozik, és csak nem egészen öt százaléknyi azoknak a lakásoknak az aránya, amelyek kedvezőbb besorolásúak.

Az MBH Bank a 154 fiókból álló, országos lefedettségű MFB Pont Plusz hálózatában július 1-től fogadja a lakosság Otthonfelújítási program kapcsán benyújtott pályázatait – mondta el Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese. Közölte: a program az 1990 előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak korszerűsítését célozza, és a felújítással legalább 30 százalékos energia-megtakarítást kell elérni. A beruházás összege legfeljebb 7 millió forint lehet, amelynek 14,3 százaléka a saját erő, a fennmaradó rész pedig hitelből és vissza nem térítendő támogatásból tevődik össze. Az, hogy a támogatás mekkora lehet, függ az ingatlan elhelyezkedésétől, illetve a pályázó jövedelmi helyzetétől is. A hitel futamideje 144 hónap (12 év), a program keretén belül pedig elvégezhető többek között nyílászárók cseréje, hőszigetelés és fűtés-korszerűsítés is. Ginzer Ildikó hozzátette: 

a program indulása utáni napokban elsősorban arra lehet számítani, hogy inkább a lehetőségeiket felmérendő érdeklődnek majd az ügyfelek, így várhatóan kell néhány hét ahhoz, hogy a kereslet alakulása kapcsán le lehessen vonni az első következtetéseket. 

Ginzer Ildikó elmondta: az MBH Bank egy olyan megtakarítási és ingatlanhitelezési ökoszisztéma létrehozásán kezdett el dolgozni, mely teljes palettáját kínálja az otthonteremtéshez szükséges pénzügyi eszközöknek. Ennek megfelelően az MBH Bank a program közvetítésén túl számos kiegészítő termékkel várja az ügyfeleit: így például a program kapcsán bevezetett MBH Felújító Személyi Kölcsönnel, a CSOK Plusszal, a Falusi CSOK-kal, a Babaváró kölcsönnel, lakáshitelekkel, vagy éppen a lakás-takarékpénztári termékekkel. Szege György, a pénzintézet ESG és fenntarthatósági vezetője közölte: a lakosság energetikai és zöld ismereteinek a bővítése céljából – az Otthonfelújítási program indulásával egyidejűleg – az MBH Bank elindította online edukációs platformját Energia Együtt Program néven. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.