BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Otthonfelújítási program: tanácsadók segítik megtervezni a 30 százalékos energiamegtakarítást

Érdemes tanácsadóhoz fordulni, ha valaki bizonytalan, hogy saját maga képes-e megtervezni a harmincszázalékos energiamegtakarítást biztosító fejlesztéseket, ami az Otthonfelújítási programban való részvétel feltétele. A pályázat megnyitása óta eltelt két hét alatt több mint hatezren egyeztettek a feltételekről.

Az Otthonfelújítási program igényléseinek megkönnyítésére megnyílt a regisztráció lehetősége a kivitelezők, valamint tanácsadók, opcionálisan bevonható vállalkozások számára is közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden. A tárca javasolja: forduljanak tanácsadóhoz vagy integrátorhoz azon igénylők, akik bizonytalanok, hogy saját maguk képesek-e megtervezni a 30 százalék primerenergia-megtakarítást biztosító fejlesztéseket, ami a pályázat feltétele.

otthonfelújítási program Professional,Master,Holds,Adhesive,Styrofoam,To,The,Wall.,Building,Insulation
Otthonfelújítási program: tanácsadók segítik az energiamegtakarítás megtervezését / Fotó: Shutterstock

Kiemelték, hogy a környezeti minősítéssel rendelkező építési kulcstermékek listája – szigetelési, nyílászáró-, használatimelegvíz- és fűtés-korszerűsítési termékek – az ÉMI Nonprofit Kft. által üzemeltetett weboldalon keresztül érhetők el. 

A családi házuk felújításához az érdeklődők számára az ÉMI készített egy kalkulációs segédletet is. Ez segíti az energetikai korszerűsítés előzetes műszaki tartalmának tervezését a megfelelő energiamegtakarítás eléréséhez és a beruházás becsült költségének előzetes kalkulációjához egyaránt. 

A hő- és melegvíz-termelő berendezéseknél fontos, hogy az ivóvíz-, fürdővíz- és használatimelegvíz-kezelő technológiákat tartalmazó termékeknek rendelkezniük kell a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízbiztonsági engedélyével. 

A program indulását követő két hétben az MFB Pont Plusz ügyfélszolgálatokon több mint hatezren egyeztettek a pályázatról.

Eddig több mint 5000 energetikai tanúsítás készült el a program keretében megvalósuló felújítások kapcsán. 

Az önkéntes tanácsadói listán már 38 tanácsadó érhető el, míg az önkéntes kivitelezőin (integrátorok, generálkivitelezők, szakági kivitelezők) 340 vállalkozás, az építési kulcstermékek száma pedig jelenleg 1465 darab. 

Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár a program eddigi eredményeit értékelve hangsúlyozta:

A minisztérium célja, hogy a magyar családokat támogassa otthonaik korszerűsítésében, és mindenki számára elérhetővé váljon egy biztonságosabb, kényelmesebb és energiahatékonyabb otthon. 

Pályázni az MFB Pont Plusz lakossági hálózatának 266 helyszínén országszerte lehet a programra, további információk pedig a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. honlapján találhatók.

Az Otthonfelújítási program július 1-jén startolt, ennek keretében a kormány kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatással segíti az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését. A Világgazdaság korábban beszámolt róla, hogy voltak akik már kitöltött dokumentumokkal mentek a hitelügyintézőhöz a lehetőség megnyitását követően.

MFB ESG
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.