BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Paks II. - Sajtótájékoztató az épülő atomerőmű területPaks, 2023. szeptember 22.A Paks II. atomerőmű építési területe a helyszínen tartott sajtóbejárás napján, 2023. szeptember 22-én.MTI/Illyés Tibor

Paks II.: megvan az atomerőmű szerkezetépítésének első magyar alvállalkozója

Fontos szerződést írt alá egymással a Titan-2 JSC Concern és a Bayer Construct Zrt. Az erőmű bővítése zavartalanul halad tovább, miután kiderült, hogy az Európai Unió Oroszország elleni intézkedéseinek immár nincs hatásuk a Paks II. beruházásra.

A Paks II. projektjében még 2022 júliusában kötött szerződést a fővállalkozó orosz Roszatom Állami Vállalat és a Titan-2 JSC Concern az 5-ös blokk nukleáris szigetének és turbinalétesítményeinek komplett kivitelezési munkáira – derült ki a Magyar Építők közleményéből.

Paks II. - Sajtótájékoztató az épülő atomerőmű területPaks, 2023. szeptember 22.A Paks II. atomerőmű építési területe a helyszínen tartott sajtóbejárás napján, 2023. szeptember 22-én.MTI/Illyés Tibor
Paks 2
Paks II. építése rendben zajlik, nem érintik a szankciók / Fotó: Illyés Tibor

A Titan-2 Holding Oroszország egyik legnagyobb, dinamikusan fejlődő mérnöki és kivitelező vállalata, amely széles körű nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik az erőműhöz hasonló óriásprojektek megvalósításával kapcsolatban. A vállalat munkatársai építik a magyarországi erőműhöz hasonló törökországi Akkuyu és az egyiptomi El-Dabbaa erőmű projektjeit is. A Paks II. projekt életében most mérföldkőnek számító szerződést írtak alá, mivel az új erőmű építésének deklarált célkitűzése, hogy

minél nagyobb arányban tudjanak részt venni magyar vállalkozások is a kivitelezés munkafolyamataiban.

A Bayer Construct Zrt. a hazai építőipar meghatározó szereplőjeként, saját jelentős erőforrásainak és referenciáinak köszönhetően hamar az orosz vállalatok látómezőjébe került, a tárgyi szerkezetépítési munkákról már közel egy éve zajlottak az előkészítő egyeztetések a felek között.

A most aláírt megállapodás az 5-ös blokk nukleáris szigetének több épületét érintő 3 méter vastag beton alaplemezek kivitelezéséről szól. Az első betonozások a közel 30 méter mély munkagödör alján még az idei év legvégén megkezdődnek a fővállalkozó Roszatom korábbi tájékoztatása alapján.

A Bayer Construct Zrt. szerkezetépítési üzletága olyan nagy projekteken bizonyított korábban, mint az Aréna vagy az Etele pláza, az Agora Központ irodaházai, vagy a legutóbbi években több mint tízezer lakás és több százezer négyzetméternyi logisztikai központ és gyártócsarnok felépítése. De a cégcsoporthoz tartozik a zuglói óriásprojekt, a Zenit by Bayer is.

Ahogy azt megírtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban megerősítette: sikerült megvédeni a magyar nemzeti érdekeket az Európai Unió újabb orosz szankciós csomagjával szemben is, a paksi bővítés teljes körű és általános mentességet kapott a büntetőintézkedések alól, így a beruházás felgyorsítható.

Paks II. szankciós mentessége fontos jelzés az európai uniós és a magyar beszállítók számára

Hosszú egyeztetések révén sikerült elérni, hogy az Európai Unió Oroszország elleni intézkedéseinek immár nincs hatásuk a Paks II.-beruházásra. Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint ez jól mutatja minden potenciális európai beszállító, így a magyar vállalkozások számára is, hogy az EU által hozott intézkedések nem befolyásolják a beszállítást a Paks II. projektbe.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.