A gyermekkori helytelen táplálkozási szokások túlsúlyhoz vezetnek, és nagy kockázattal járnak, a gyerekek drámai mértékű elhízására az Egészségügyi Világszervezet is felhívta a figyelmet. A mediterrán étrendről már bebizonyosodott, hogy kedvező hatással van a felnőttek egészségére, de egy új tanulmány szerint a gyermekek egészségét is ezzel lehet megóvni. A mediterrán étrend a szakmai fórumokon évről évre elnyeri a legjobb általános étrend címet, mert könnyen követhető, családbarát, élvezhető, finom alapanyagokat használ. Tanulmányok igazolták azt is, hogy a mediterrán étrend csökkentheti a cukorbetegség kockázatát, a magas koleszterinszintet, lassítja a demenciát, a memóriavesztést, enyhíti a depressziót, valamint csökkenti a mellrák kockázatát is. A mediterrán táplálkozás hozzájárul a csontok, a szív- és érrendszer egészségéhez, így a hosszabb, egészséges élethez is.
A diéta elsősorban zöldségeken, hüvelyeseken, gyümölcsökön, dióféléken alapul, ezt teljes kiőrlésű gabonával egészítik ki. Olívaolajat használ az ételekhez, kerüli a vajat és más zsírokat. A cukros édességeket és a finomított ételeket pedig ünnepi alkalmakra tartogatja. Sok halat, kevesebb szárnyast és még kevesebb vöröst húst esznek ebben az étrendben a hagyományos nyugati táplálkozáshoz képest. Ennek köszönhetően a mediterrán diéta gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban, nem tartalmaz annyi feldolgozott élelmiszert, mint a nyugati ember átlagos étrendje. A nevét onnan kapta, hogy ez a fajta táplálkozás a Földközi tenger partján fekvő dél-európai és észak-afrikai országokra jellemző.
Egy friss kutatás szerint minél korábban sikerül kialakítani az egészséges táplálkozási szokásokat, annál nagyobb az esély, hogy sikerül megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint az anyagcsere-rendellenességeket, így a magas vérnyomást és a cukorbetegséget, amelyek gyakran gyermekkorban kezdődnek. A mediterrán diétával egy lassú, de tartós súlycsökkenés érhető el felnőtteknél, így várhatóan a gyerekek esetében is. A kutatók azt mondják, nem kell minden gyermeknek mediterrán étrendet alkalmaznia, de fontos, hogy a gyermekek étrendjében növeljük az „igazi ételeket”, és csökkentsük a magasan feldolgozott, hozzáadott cukrot és nátriumot tartalmazó élelmiszereket – írja a CNN cikke.
Egy tipikus tini napi bevitt kalóriáinak 70 százalékát ultrafeldolgozott élelmiszerekből származó kalóriák teszik ki. Minden olyan változtatás, amely csökkentheti a csipsz, a sütemények és a cukros üdítőitalok fogyasztását, valamint növeli a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, már nagy nyeremény.
A gyerekek étrendjének átalakítása sok ellenállással jár, ezért mindig fontos szem előtt tartani a gyermek preferenciáit, a környezet kulturális hagyományait – mondják a szakértők –, emellett a gyermekorvos által javasolt testmozgás is kulcsfontosságú. Hangsúlyozzák, hogy a szülőknek kell példát mutatniuk azzal, hogy ők is, tehát az egész család megfelelően étkezik, megfelelő időben. Azt is javasolják, fontos lenne korlátozni a főétkezések közötti nassolást, a cukros italok és gyümölcslevek fogyasztását, mert ez nagymértékben segítené a testsúly és a vércukorszint szabályozását.
Mediterrán étrend egy napra
A kutatások folynak tovább, de az már eddig is kiderült, hogy a mediterrán étrend következetesen csökkenti a vérnyomást, de arra még nincs elegendő bizonyíték, hogy mekkora az az időtáv, amelynek során a glükóz és inzulinszint is normalizálódik. A szakértők azt tanácsolják, a leghatékonyabb lépés, amit egy szülő megtehet, hogy elkötelezi magát a rendszeres családi étkezés mellett, és megpróbálja otthon elkészíteni az ételeket, amilyen gyakran csak lehetséges. Minél többet kínálják a gyerekeket a gyümölcsökkel, zöldségekkel, halakkal, annál nagyobb az esélye, hogy megkóstolják és megkedvelik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.