BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezúttal 2040-ig szóló víziót adhat a magyar gazdaságnak Orbán Viktor Tusványoson

Ismét nagy ívű beszéddel készülhet Orbán Viktor miniszterelnök a jövő szombaton megrendezésre kerülő Tusványosi Szabadegyetemre, ahol, ha tartja a szavát, akkor nem 2030-ig, hanem 2040-ig fogja felvázolni Magyarország kilátásait.

Idén kerül megrendezésre az immáron 33. tusványosi szabadegyetem. A Jobb pályán címet viselő, július 23. és 28. között megtartandó rendezvényen ezúttal is a közéleti-kulturális témák dominálnak majd, ám ahogy megszokhattuk, a gazdaság is terítékre kerül. Bár a Széll Kálmán-sátor lesz az állandó helyszíne az 5 napos rendezvény alatt a manapság nem kevésbé konfliktusos témáknak, valójában a miniszterelnök szombati beszéde tartalmazhat leginkább izgalmakat.

Ezúttal 2040-ig szóló víziót adhat a magyar gazdaságnak Orbán Viktor Tusványoson / Fotó: Facebook

Főleg azért is, mert a kormányfő tavaly egy mainál sokkal nehezebb környezetben értékelte a folyamatokat: hiába csökkent az infláció, még mindig két számjegyű tartományban volt, és a növekedés sem nézett ki túl fényesen, főleg, hogy már egy évet töltött a gazdaság a technikai recesszióban. A magyar gazdaság éppen kikecmergett az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb válságából, miközben a külső fenyegetés és a vámháborúk képe már felsejlett. 

Azóta szinte minden területen javultak a gazdaság pozíciói, nemcsak az inflációs kérdés rendeződött, vagy az egyensúlyi mutatók álltak helyre, hanem a növekedés is újraindult, tehát az alapok úgy-ahogy megvannak ahhoz, hogy folytatódjon a gazdasági felzárkózás. 

A felzárkózással az a célja a regnáló kabinetnek, hogy 2030-ra Magyarország az unió egyik legélhetőbb országa legyen, érje el az EU fejlettségének 90 százalékát. Egy tényező azonban még mindig van, amely továbbra is beárnyékolja a kilátásainkat, és korántsem könnyíti meg a helyzetünket: a kereskedelmi konfliktusok és a háborúk még mindig a nyakunkon vannak, az orosz–ukrán háború már több mint két és fél éve.

Nekünk világpiac kell, világkereskedelem, nem pedig egy bezárkózó Európai Unió

fogalmazott pont egy évvel ezelőtt Orbán Viktor, aki egyáltalán nem nem lőtt mellé a kijelentésével, az unió éppen júliusban lépett be a kereskedelmi háborúk előszobájába az ideiglenesen kivetett vámokkal. A miniszterelnök számtalanszor elmondta az elmúlt években, Magyarországnak nem áll érdekében egy ilyen konfliktus, tízmilliós országként állandóan a gazdasági kapcsolatokat kell keresnünk szerte a nagyvilágban. A méretgazdasági előnyöket ugyanis csak így tudjuk kihasználni, és kizárólag ez biztosítja a jövedelmi színvonal emelését.

A kormányfő visszautalt arra is, hogy 2010-ben még az volt tervük, hogy olyan gazdaság legyen 2030-ra, amely kiszolgálja Magyarországot. Szerinte céljainkkal időarányosan jól állunk, a magyar gazdaság összteljesítménye tizenhárom év alatt megháromszorozódott.

Kijelölte azt a célt is, hogy 2030-ra 160 ezermilliárd forintra kell nőnie a magyar GDP-nek.

Arról is beszélt a kormányfő, hogy a magyar gazdaság exportját 2023-ig megduplázták, és az energiaimport-függőséget is terv szerint tudták csökkenteni. Ennek jegyében tűzték ki célul, hogy a villamosenergia-importunk 2030-ra nulla legyen, ezért kell Paks II.-nek és a több erőműnek megépülnie, amire összesen 11,5 ezermilliárd forintot fordít a kormány.

A kormányfő azt ígérte, hogy a mostani Tusványoson már nemcsak 2030-ig, hanem 2040-ig fog víziót adni. A kormányfő várhatóan Donald Trumpról, az unió előtt álló legnagyobb gazdasági kihívásokról és a békemissziójáról is fog beszélni a hagyományosan szombati eseményen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.