BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, hogy milyen üzemanyagárakkal találkozhatunk keddtől a hazai kutakon

Hiába lenne rá lehetőség a globális folyamatok alapján, egyelőre valamiért kivárnak az üzemanyag-kereskedők az árak mérséklésével.

Július 30-tól nem változnak a nagykereskedelmi árak a benzin és a gázolaj tekintetében – írja a Holtankoljak.

2022.12.07.Tankolás illusztrációFotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Shutterstock

A kutakon jelenleg az alábbi átlagárakon tankolhatunk: 

  • a 95-ös benzin literje 609 forintba,
  • a gázolajé 616 forintba kerül.

Mint korábban megírtuk, megszakadt egy nagy sorozat a magyarországi üzemanyagpiacon. Annak ellenére, hogy a globális folyamatok alapján lett volna rá lehetőség, múlt szombaton sem csökkent tovább a hazai üzemanyagok ára. 

A dollár-forint váltás mostanra 360 forintra erősödött a szerdai 363 forint fölötti szintről, miközben a Brent olaj ára még látványosabban zuhant: egy hét alatt 85-86 dolláros szintről jött le 81 dollárig.

De még így is 18 és 27 forinttal mérséklődött a benzin és a dízel június 11. óta. Előtte viszont sorozatban tízszer emelték az árakat, így június 14. és július 4. között a benzin nagykereskedelmi ára 26, a dízelé 39 forinttal nőtt. Összességében januártól mostanáig (hangsúlyozottan nagykereskedelmi szinten) a literenkénti benzinár 68, a dízelár pedig 42 forinttal nőtt, ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 27 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig egy forint plusz figyelhető meg. A 40-70 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 2000-3500 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Ennek ellenére a hazai üzemanyagárak még mindig olcsóbbak, mint a szomszédos országokban: a magyar benzin legutóbb hat forinttal, míg a gázolaj egy forinttal került kevesebbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.