BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MABISZ: évtizedes rekordot dönthetnek a viharkárok idei kifizetései

Az idei viharszezonban várhatóan megdőlhetnek a tavalyi rekordösszegű kárkifizetések, hiszen az eddig beérkezett számlák összege már a félidőben jóval meghaladja a tavalyi négy hónap időarányos részét. Mutatjuk, hol volt a legtöbb káresemény.

A júniusi viharos időszak nyomán közel 45,5 ezer kárbejelentést tettek az ügyfelek a lakásbiztosításaikhoz köthetően, amelyek nyomán a már kifizetett és a kifizetésekre tartalékolt összegek meghaladják a 6 milliárd forintot – derült ki a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) friss adataiból. A MABISZ 2010 óta összesíti a május–augusztusi viharszezon kárkifizetéseit. 

viharkárok
A viharkárok következtében a május–júniusi adatok 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak / Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A viharkárok miatt ismét évtizedes kifizetési csúcs következhet

Tavaly a hasonló időszak kifizetései és tartalékolásai 3,4 milliárd forintot tettek ki, mintegy 31,5 ezer bejelentésre. A mostani május–júniusi adatok így 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak. A szövetség tájékoztatása szerint tavaly viharszezonban, augusztus végén a biztosítók közel száztízezer bejelentésre több mint tizenhárommilliárd forintot fizettek ki, vagy tartalékoltak kárkifizetésekre. Ez akkor évtizedes csúcsnak számított, jócskán meghaladta az addigi, 2021-es, 9,1 milliárd forintos rekordot. Természetesen ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az időjárás következtében az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások. 

Idén a félidős adatok biztosítói szempontból a tavalyinál drágább nyarat vetítenek előre.

Hol volt a legtöbb káresemény?

A június 

  • Jász-Nagykun-Szolnok, 
  • Bács-Kiskun, 
  • Heves, 
  • Zala, 
  • Borsod-Abaúj-Zemplén, 
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg, 
  • Nógrád, 
  • Hajdú-Bihar, 
  • Pest vármegyében, valamint 
  • Budapest XII. kerületében, 
  • Ibrányban, 
  • Debrecenben, 
  • Ebesen
  • és Nyíregyházán 

okozott különösen nagy károkat. 

Leginkább a június 1, 3, 9–10. valamint a 22–24. közötti napokban voltak leterheltek a kárbejelentő telefonvonalak és az irodák. A legtöbb bejelentés beázáshoz, szélviharhoz, villámcsapáshoz, villámcsapás másodlagos hatásához (amikor például a közeli villámcsapás az elektromos berendezésekben okoz kárt), felhőszakadáshoz, viharhoz, jégveréshez kapcsolódott. A lakásbiztosítások, a szerződésben megjelölt feltételek mellett, fedezetet nyújtanak ezekre, valamint – a szerződés típusától függően – további, akár több tucat tűz- és elemi kárra. 

Húsz-negyven százalékkal nőttek a kárösszegek

A viharokat illetően 

a százhúszezer forint feletti átlagkár nagyjából húsz-negyven százalékkal haladja meg a pár évvel korábbi összegeket. 

Ez egyrészt jelzi az idei viharok intenzitását, másrészt köszönhető a megemelkedett építkezési, újjáépítési költségeknek. A viszonylag kisebb károsodások helyreállítására is a korábbi éveknél magasabb összegeket kell szánni. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy ne váljunk alulbiztosítottakká. Ilyen esetben a biztosító káreseménynél pro-rata térítést alkalmaz, azaz a kárt csak arányosan téríti meg, mégpedig olyan mértékben, ahogyan a károsodott vagyontárgy biztosítási összege aránylik a vagyontárgy tényleges értékéhez. 

A MABISZ szerint ezért is érdemes szerződéseinket évente legalább egyszer, a szerződéskötési évforduló közeledtével felülvizsgálni, hogy ingatlanunk esetleges korszerűsítése, ingóságaink gyarapodása után, illetve az erős inflációs környezetben is megfelelő biztosítási fedezettel rendelkezzünk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.