BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fogyás életet menthet: kisebb az esély 13 ráktípus kialakulására – de melyek ezek?

Egyre több kutatás igazolja, hogy az elhízás mellé nagy kockázattal társulhatnak daganatos megbetegedések. Egy friss amerikai vizsgálat szerint a kórosan elhízott betegek esetében a fogyás védő hatásúnak bizonyult az elhízással összefüggően megjelenő rákos megbetegedésekkel szemben. Százezer elhízott beteg adatai alapján a fogyás egyértelműen mérsékli a daganatos betegségek rizikóját.

A ma már idehaza is népbetegségnek számító elhízás jól ismert következményei mellett, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek már a daganatos megbetegedésekkel is számolni kell. A Diabetes folyóiratban június 21-én jelent meg a Cleveland Clinic kutatóinak cikke, mely szerint a kórosan elhízott (obezitásban szenvedő) betegek esetében a fogyás protektív hatásúnak bizonyult az elhízással összefüggően megjelenő rákos megbetegedésekkel szemben – írja az Orvostovábbképző Szemle. 

Obese,Woman,With,Fat,Upset,About,Her,Belly.,Overweight,Woman
A fogyás csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát / Fotó: Shutterstock

A fogyás 13 ráktípus kockázatát csökkentheti

Ez az eredmény azért fontos, mert jelenlegi ismereteink szerint az elhízás legalább 13 ráktípus nagyobb kockázatával hozható összefüggésbe. Ez nagyrészt az olyan hormonok, mint az ösztrogén és az inzulin megemelkedett, tartósan magas szintjének köszönhető. Kiemelték: a tanulmány eredményei azért reményt keltőek, mert azt mutatják, hogy a felesleges kilók leadása javíthatja az esélyeket a rákos megbetegedések, köztük az emlő-, a vese-, a petefészek-, a máj- és a hasnyálmirigyrák kialakulásának megelőzésére.

A tanulmányhoz a kutatók a Cleveland Clinic több mint 100 ezer elhízott betegének elektronikus egészségügyi adatait elemezték, akik közül valamivel több mint 5300 betegnél alakult ki valamilyen típusú rák. A kutatók nyomon követték a BMI változását három, öt és tíz évvel a rák diagnózisát megelőzően, és összehasonlították őket a kontrollcsoport adataival.

A kutatók azt találták, hogy

fogyás már öt éven belül is csökkentheti a legtöbb elhízással összefüggő rákos megbetegedés kockázatát. A vesesejtes karcinóma kockázata például három éven belül, a méhnyálkahártya-daganatoké pedig három és öt év alatt már számottevően csökkent, a myeloma multiplex kockázata pedig 10 éven belül mutatott mérséklődést.

A vizsgálatok eredményei azonban további újdonságokat is tartogattak: az adatok szerint ugyanis a fogyás 16 más, eddig az elhízással összefüggésbe nem hozott rákos megbetegedés esetében is csökkentette a rizikót, többek között:

  • melanoma, 
  • a bőr,
  • a tüdő, 
  • a nemi szervek,
  • a szem, 
  • az agy,
  • az emésztőszervek daganatos betegségei esetében.

A kutatók a következő vizsgálatban azt fogják majd értékelni, hogy az olyan, most már széles körben elterjedt, elhízás elleni gyógyszerek, mint a Wegovy (szemaglutid) vagy a Zepbound (tirzepatid) is csökkenthetik-e a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. 

Van magyar kutatás is

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, magyar kutatók is hasonló eredményekre jutottak. Wittman István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke ismertette a magyar kutatást, mely szerint a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás jelentősen megnöveli a szív-ér rendszeri, az idült vesebetegség és a daganatos megbetegedések kockázatát. Hazánkban évente újonnan diagnosztizált 50 ezer 2-es típusú cukorbeteget hasonlítottak össze a 7 millió nem cukorbeteggel, és 600 ezer már régebb óta ismert 2-es típusú cukorbeteget a 7 millió nem cukorbeteggel. 

Az eredmények azt mutatták, hogy a daganat megjelenésének kockázata 4,32-szorosa, illetve 2,5-szerese volt a cukorbetegek körében – ismertette májusban. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.