BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
New Energy Battery Industry in China

Terítették a kártyákat: kiderült, mennyi pénzt lehet keresni a magyarországi akkumulátorgyárakban

Egy itthoni akkuüzem 830 ezer forintot fizet a kétkezi munkáért, a szellemi dolgozók pedig átlagosan 1 millió 200 ezer forintot keresnek. Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója szerint a más, feldolgozóipari munkáltatóhoz képest 300 ezer forintos különbség rajzolódik ki az akkumulátorgyár javára.

„Ha megnézzük a számokat, az látható, hogy egy akkumulátorgyárban egy óra alatt háromszor annyi hozzáadott értéket állítanak elő, mint amilyen a feldolgozóipari átlag” – mondta Joó István a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója az MCC Feszten. A befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos Komjáthi Imre MSZP-s országgyűlési képviselővel vitázott arról, hogy valóban összeszerelőüzem-e Magyarország.

akkumulátorgyár
Kiderült, hogy az átlaghoz képest sokkal jobban fizet itthon egy akkumulátorgyár /Fotó: NurPhoto via AFP

Joó szerint a nap végén az a legfontosabb, hogy jól keressenek az emberek, ezért elárulta, hogy milyen fizetést kapnak a hazai akkumulátorgyárakban dolgozók – számolt be róla az Index. 

Egy akkuüzem 830 ezer forintot fizet a kétkezi munkáért, miközben ez máshol átlagosan 530 ezer forint. Ha pedig valaki szellemi munkát végez egy akkumulátoripari szereplőnél, átlagosan 1 millió 200 ezer forint fizetést kap, míg a feldolgozóipari átlag ennél alacsonyabban, 900 ezer forint körül mozog.

A HIPA-vezér adatai alapján tehát 300 ezer forintos különbség rajzolódik ki az akkumulátorüzemek javára. 

Csak összehasonlításképpen: májusban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a bruttó átlagkereset 652 000, míg a kedvezményekkel számított nettó 448 700 forint volt itthon.

A nálunk – Komáromban és Iváncsán – három akkumulátorgyárral rendelkező SK On Hungary a honlapján több különböző állást hirdet:

  • az operátori munkakörhöz elég a nyolc általános,
  • a technikusnak és műszakvezetőnek középfokú vagy szakirányú végzettségre, valamint alapszintű angolnyelv-tudásra van szüksége,
  • az irodai pozíciókban, illetve
  • a mérnöknek már felsőfokú végzettség kell. 

A Debrecenbe települő kínai CATL eközben 13 oldalon keresztül sorolja, hogy milyen munkaerőre van szüksége.

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, hazánk a világ negyedik legnagyobb akkumulátorgyártója, de a kormány kifejezett célja, hogy előbb-utóbb a második legyen a rangsorban. 

A teljes értékláncba tartozó beruházások összértéke mintegy 8000 milliárd forint, az aksielőállítás pedig még 6300 milliárd forintnyi fejlesztést hozhat Magyarországra.

Az elektromos autók iránt ugyanakkor jelenleg globális kereslet-visszaesés tapasztalható, ezért a már említett SK On Hungary megrendelései is lecsökkentek, melynek következtében az összes kölcsönzött munkavállaló szerződését felmondta a dél-koreai vállalat. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.