BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Boldog békeidőket idéz az építőiparban a nyári cégalapítási kedv

Bizakodásra ad okot az idei második negyedév volumene az építőiparban, bár a szektor még mindig küzd a 2022-es teljesítmény elmaradásával és a megszűnések magas szintjével. Júliusban 10 százalékkal több céget alapítottak az ágazatban, amelynek alkalmazkodása az új gazdasági környezethez úgy tűnik, megkezdődött – összegezte az Opten friss cégfluktuációs indexéhez hozzáfűzve. Egyelőre azonban inkább kettősek az adatok, de a július már a boldog békeidőket idézi. Kérdés, mi lesz a folytatás.

Az építőiparban jelenleg zajló folyamatok egyértelműen érzékeltetik, hogy valami változóban van, bár ennek hatásait még nehéz teljesen pozitívként értékelni – írta az Opten.

építőipar
Júliusban tizedével több cég alakult, mint egy éve, ami biztató jel  / Fotó: Sipeki Péter

A KSH legutóbbi jelentése szerint az építőipar új szerepkörbe lépett, amikor a II. negyedéves GDP növekedésének meghatározó tényezőjévé vált, az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ággal együtt.

Növekvő kibocsátás az ágazatban

 A 2024 első fél évére vonatkozó legfrissebb hivatalos adatok alapján az építőipari termelés volumene 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez a bővülés azonban még mindig elmarad a 2022-es év első fél évének teljesítményétől, ráadásul júniusban a termelés volumene 1,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, és 6,4 százalékkal maradt el az előző hónap adataihoz viszonyítva.

Ez a kettősség jól tetten érhető a cégtrendek alakulásában is. 

Az OPTEN adatai szerint júliusban kismértékben – 100-zal – csökkent az építőiparban működő társas vállalkozások száma, amely így már kevesebb mint kétszázzal haladja meg a 65 ezret. Ez az előző év decemberéhez képest mintegy 1200 céggel kevesebbet jelent, ami a teljes cégszám kevesebb mint 2 százalékának felel meg. 

Pozitív fejlemény azonban, hogy 

júliusban 10 százalékkal több vállalkozás alakult, mint az előző hónapban, ami eltér az elmúlt két év júliusi tendenciájától, 

amikor is rendre kevesebb cég jött létre az előző hónaphoz képest. 

Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője szerint még korai lenne az alapítási kedv irányváltásáról beszélni, biztató jel, hogy

az idei júliusi cégalapítási aktivitás a „boldog békeidőszakot”, azaz a 2022 előtti évekre jellemző mintázatot követi, 

amikor is a júliusi adatok rendre felülmúlták a júniusiakat. 

Még mindig jelentős a lemaradás ezen a téren, hiszen az idei év első hét hónapjában alapított cégek száma jelentősen – ötszázzal, ezernél is többel – elmaradt az előző öt év hasonló időszakához képest – tette hozzá a szakértő.

A megszűnésekhez vezető út

Bár júliusig csökkent az előző év azonos időszakához képest 

a végelszámolások száma, még mindig magasnak tekinthető. 

A szektorban 2023 előtt jellemzően 400-500 végelszámolás történt évente.

A kényszertörlési eljárások a 2022-es jogszabályváltozás következtében mintegy 90 százalékban felszámolásba fordulnak át, így ezek a későbbiekben megszűnéseket eredményeznek. 

Idén a kényszertörlési eljárások száma szezonálisan magasabb szintre lépett, mint az előző évben, ami valószínűleg jövőre vagy már az év végén a megszűnések számának növekedéséhez vezethet, a cégtrend pozitív irányú változása elsősorban az alapítási kedv növekedésén múlik.

Az építőipar éves volumenének közel 60 százaléka hagyományosan a második fél évben realizálódik, 

így a júliusi alapítási kedv növekedése azt jelezheti, hogy az ágazat sikeresen alkalmazkodik az „új” helyzethez és az ebből fakadó lehetőségekhez – mondta Alföldi Csaba céginformációs szakértő.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) júliusra vonatkozó értéke az építőiparban országosan 18,29 százalék volt. 

Vármegyei szinten nézve a legmagasabb fluktuációt Budapest, Heves és Nógrád vármegye produkálta, míg a legalacsonyabb OPTEN-CFI értéket Békés, Somogy és Vas vármegye érte el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.