BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos változás a CSOK-nál: erre érdemes figyelni a katásoknak és az átalányadózóknak

Csökkentik a lakástámogatásokhoz szükséges elvárt társadalombiztosítási jogviszony idejét a katások, átalányadózók és mezőgazdasági őstermelők esetében.

A különböző lakástámogatási elemeknél – vagyis a Babavárónál, Falusi CSOK-nál és CSOK Plusznál – az igényléshez szükséges elvárt tb-jogviszony hosszát egy évre mérsékelnék a katások, átalányadózók és mezőgazdasági őstermelők esetében.

Beautiful,Young,Couple,Expecting,A,Baby,Just,Moved,Into,An
babaváró
család
támogatás
Érdemes előre kalkulálniuk a családoknak: azok a katások és átalányadózók kaphatják meg a könnyítést, akik már legalább egy éve ezt az adózási formát választották / Fotó: Shutterstock

Az éjszaka megjelent jogszabálytervezet a bejelentéssel összhangban valóban mérsékli a speciális adózású vállalkozások esetében a lakástámogatásokhoz elvárt társadalombiztosítási jogviszony hosszát:

  • A Babaváró esetében elégséges lehet 1 éves jogviszony is a kérdéses vállalkozóktól.
  • A támogatáshoz alapesetben 3 éves társadalombiztosítási jogviszony igazolása szükséges.
  • A Falusi CSOK és CSOK+ esetében pedig 2 évről egy évre mérséklik a speciális adózású vállalkozásoktól elvárt tb-jogviszony hosszát.

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, július 26-án Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentette, hogy egyes speciális adózású vállalkozók könnyebben részesülhetnek a jövőben a családtámogatási rendszer előnyeiből.

A tervezetben egészen pontosan így fogalmazták meg a Babaváróra vonatkozó változást:

A „legalább 3 éve folyamatosan” szövegrész helyébe a „legalább 3 éve – a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózást legalább 1 éve alkalmazó egyéni vállalkozó vagy mezőgazdasági őstermelő, vagy legalább 1 éve a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvény szerinti kisadózói adóalanyisággal rendelkező egyéni vállalkozó esetén 1 éve – folyamatosan” került.

Hasonló szöveg szerepel a másik két támogatásnál is azzal a különbséggel, hogy ott más az alapvetően elvárt jogviszony hossza. Ez a szöveg azonban azt is jelenti, hogy azok a katások és átalányadózók kaphatják meg ezt a könnyítést, akik már legalább egy éve ezt az adózási formát választották. Ez az eredeti bejelentéshez képest fontos pontosításnak tűnik. Hozzá kell tenni, hogy logikus az előírás, hiszen ezzel kizárhatók azok a spekulánsok, akik csupán e könnyítés kihasználása céljából váltanának most e speciális adózási formák valamelyikére. Vagyis a Bankmonitor szakértői szerint nem lesznek jogosultak azok a katások, átalányadózók a Babaváróra, CSOK Pluszra, Falusi CSOK-ra, akik egy éven belül váltottak erre az adózási formára, függetlenül attól, hogy más módon – például korábbi munkaviszonyukból – meglenne összességében az egyéves tb-jogviszonyuk.

A változtatást a tervek szerint igen gyorsan átvezetnék, a végleges jogszabályváltozás kihirdetését követő harmadik naptól már az új előírások lennének érvényben. Egyelőre azonban csak egy tervezetről beszélhetünk.

Bejelentettek még egy változtatást, de azt a tervezet nem említi

Mint írták, fontos, hogy Vitályos Eszter eredeti bejelentésében egy másik könnyítésről is szó volt, melynek értelmében a kérdéses speciális adózású vállalkozásokból származó bevételt legalább 50 százalékos mértékben el kellene fogadnia a bankoknak igazolt jövedelemkén a támogatott hitelek bírálata során. Erről a könnyítésről azonban a jogszabálytervezet nem tesz említést.

A Bankmonitor szerint felmerülhet a kérdés, hogy van-e a tervezetbe foglalt könnyítésnek értelme a másik elem életbeléptetése nélkül is. A válasz pedig az, hogy két élethelyzetben így önmagában is nagy segítséget nyújthat a jogszabálytervezetben foglalt változás:

  1. Van olyan bank, amelyik jelenleg is elfogadja valamilyen módon igazolt jövedelemként az érintett speciális adózású vállalkozói jövedelmeket. A jövőben ezeknél a bankoknál fel tudják venni a támogatott kölcsönt azok a családok, amelyeknél a jövedelem nagysága eddig rendben lett volna, de a tb-jogviszony hosszával gond adódott. (Az elvárt két, három év helyett csupán egyéves jogviszonyt tudtak leigazolni.)
  2. Ha házaspár igényli a támogatást – Babavárót és CSOK Pluszt amúgy is csak ők igényelhetnek –, akkor előfordulhat, hogy a pár egyik tagja rendelkezik a bank számára elfogadható nagyságú, formájú igazolt jövedelemmel, például munkabérrel. De a kérdéses munkaviszony még nem áll fenn két, három éve, így a támogatáshoz elvárt tb-jogviszony igazolására ez nem lenne megfelelő. Ha a pár másik tagja egy éve speciális adózású vállalkozó, akkor ő le tudja igazolni a jövőben a megfelelő társadalombiztosítási jogviszonyt, és ezáltal a pár jogosult lehet a kérdéses támogatott kölcsönre.

Természetesen elképzelhető az is, hogy speciális jövedelmek elfogadásáról szóló változást is bevezeti valamilyen formában a kormány, csak ezt nem foglalják jogszabályba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.