BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20200813 SzékesfehérvárIllusztrációPanelházak a Palotavárosi lakónegyedbenFotó: Nagy Norbert NNFejér Megyei Hírlap

Így változhat a lakáspiaci kereslet a hőség hatására

Még nem írta át az extrém hőség a hazai ingatlanpiaci keresletet, de ha egyre forróbb nyarak jönnek, bizonyos ingatlantípusok és területek értéke várhatóan csökken, miközben felértékelődést is hozhat a kedvező földrajzi fekvés. Szakértőket kérdeztünk arról, hogy mit tapasztalnak most, és mi lehet a hőség hatása az ingatlanpiacon később.

A nyári meleg ellen egyelőre sokan leginkább a klímaberendezések segítségével veszik fel a harcot, de a vevői preferenciák között is egyre többször szerepel, hogy ne csak a fűtés, de a hűtés is energiahatékony megoldások alkalmazásával legyen biztosítva – válaszolta a Világgazdaságnak Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

ingatlanpiaci elemzés
Hőségben a szigeteletlen panelházak és a lapos tetős felső szintek lakásai forrósodnak fel a leginkább / Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ez lehet a hőség ingatlanpiaci hatása

A most megtapasztalt extrém hőségre azonnali reakciót nem látnak az ingatlanpiacon, vagyis nem történtek hirtelen elköltözések, és nem jelent meg azonnal nagyobb kínálat egy-egy ingatlantípusból. 

Várható, hogy a lapos tetős épületek zárószintje, illetve a tetőtér-beépítéses épületek legfelső szintje egyre kevésbé lesz keresett,

ha ez a tartós forróság évről évre visszatér – véli Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezérigazgatója. De ez nem azt jelenti, hogy ezek a lakások tartósan üresek lesznek majd  – teszi hozzá az ingatlanpiaci szakértő –, hanem azt, hogy nehezebb lesz ezeket eladni, illetve alacsonyabb lesz az értékük. 

Pozitív hatása lehet a melegnek az üdülőhelyek piacára. Ezt az idén nem érezzük, mert ezek a területek a Covid-időszakban és utána lettek hirtelen népszerűek a home office elterjedésének köszönhetően, most azonban a home office visszaszorulásával éppen problémákkal küzdenek Balla Ákos tapasztalatai szerint.

Így alakul a leginkább felkapott vidéki területeken az átlagos négyzetméterár

A legfelkapottabb vidéki területek közé tartozik most Baranya, Bács-Kiskun, valamint Komárom-Esztergom vármegye a Duna House értékesítési adatai alapján. 

  • Baranyában az átlagos négyzetméterár 428 ezer forint az idei első fél év adatai szerint, Bács-Kiskun vármegye 406 ezer forintos átlaggal, 
  • míg Komárom-Esztergom vármegye 401 ezer forintos átlagos négyzetméterárral várja az otthonteremtőket. 

Kánikulai délután: sorra dőltek meg a melegrekordok az elmúlt héten

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali volt. A mérések szerint július 11-től hat napon át mindennap megdőlt az országos melegrekord: ebből hármat a Bács-Kiskun vármegyei Kelebia, hármat a Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakál tudhat a magáénak.

Az ingatlanpiac vidéken lokális, a helyi gazdasági helyzettől, a munkahelyek számától, az intézményi háttértől és az infrastrukturális helyzettől függ, vagyis nem lehet egységes vidéki ingatlanpiacról beszélni. 

Óriási eltérések vannak a kisvárosok, nagyvárosok, vármegyeszékhelyek, sőt, még a megyeszékhelyek között is. Nem lehet tehát átlagos vidéki  négyzetméterárakról vagy egyáltalán vidéki ingatlanpiacról beszélni – összegzi Balla Ákos.

A kedvező földrajzi fekvés az ingatlanpiacon egyre fontosabb tényező? 

Az ügyfelek többsége megfizethető lakhatást keres kedvező rezsiköltségek mellett. Emellett fontosak a családok egyéb alapvető szempontjai, például az, hogy közel legyenek a munkahelyek, a gyerekek iskolája, illetve hogy a lakókörnyezet legyen minél szebb és biztonságos.

A vásárlók tipikusan várost vagy kerületet választanak, nem a földrajzi fekvés alapján mérlegelnek 

a Balla Ingatlan vezérigazgatója szerint.

Tény, hogy a globális felmelegedés, az egyre forróbb nyári hónapok sokak számára okoznak nehézséget, és az is biztos, hogy 

az elmúlt hetekre jellemző kánikulát a városokban kevésbé, míg az erdősebb területeken vagy vízpartokon könnyebben át lehetett vészelni

– mondja Benedikt Károly.

A járványidőszak óta egyre többen vadásznak akár befektetési céllal, akár saját használatra jó adottságokkal rendelkező de félreeső területeken, zártkerti övezetekben, erdő, vagy kisebb tavak környékén található ingatlanokra, telkekre. Sokan ilyen adottságokkal rendelkező területeken alakítanak ki rövid távú, turisztikai kiadásra szánt, „nyugalom szigete” típusú ingatlanokat. 

Hol van a leghűvösebb Magyarországon?

Nógrád vármegye Zabar települése az ország leghidegebb pontja, 365 napból több mint 50 napon át tartja a minimum hőmérsékleti rekordot.

20200519 ZabarA hidegrekordok rendszerint Zabaron dőlnek meg. A hiteles szélsőértékeket az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomása igazolja 1999 óta, de a helyiek szerint már azelőtt is rászolgált a község az ország legalacsonyabb átlaghőmérsékletű települése címre.Képen: Szekeres Ferecné, Ilonka néni.Fotó: Ladóczki Balázs LBNógrád Megyei Hírlap
A hidegrekordok rendszerint az észak-magyarországi Zabaron dőlnek meg / Fotó: Ladóczki Balázs / Mediaworks

A Magyar Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Csákvár, Eger, Kékestető, Dobogókő és Pápa is a top 10-ben szerepel, a felsorolt szélsőséges adatok esetükben 1902 és 2019 közötti méréseket jelölnek. 

A zabari hidegrekordokat a dombok között elterülő, völgyben található területeken mérték. 

Tehát az, 

aki alapvetően hűvösebb területen szeretne letelepedni, a magasabban fekvő, erdős területekkel körülvett völgyekben találhat megfelelő ingatlant. 

Kifejezetten a hőség hatására hazánk hűvösebb országrészeinek ingatlanpiacain sem érezhető a kereslet átalakulása. Az Alpokalja friss és híresen tiszta levegője miatt többen választották már Sopront, ahol idén fokozódott a kereslet az ingatlanpiacon, de ezt a gazdasági helyzet javulása és a kedvező kamatkörnyezet hatásának tulajdonítják a DH helyi közvetítői.

Kőszeget inkább a nyugdíjasok, Sopront az aktívabb életet élő családok választják, 

akik, számára fontos a munkalehetőség is. A megújult otthonteremtési támogatások hatása itt kevésbé érezhető, a többség innen ingázik, és osztrák területen vállal munkát. 

Egyre több külföldről hazaköltöző nyugdíjas választja a települést, akik annak ellenére, hogy kiköltözésük előtt nem itt éltek, mégis sok esetben inkább a nyugati határhoz közelebbi lokáció mellett teszik le voksukat, hogy továbbra is élvezhessék a szomszéd ország közelségét – közölte az országos ingatlanforgalmazó hálózat szakértője.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.