BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megjöttek a részletek: így szerezhetnek ingyen jogosítványt a fiatalok

Megjelentek az ingyenes jogosítvány szabályai. A kormány középiskolai keretek között teszi elérhetővé a vezetői engedély ingyenes megszerzését a diákoknak. A tanfolyamhoz a tananyagot az állam, a technikai hátteret az iskolák biztosítják.

Kiadta a kormány a közúti járművezetők és közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának jogszabálymódosítását. Az új rendszer szeptember 1-jén lép életbe és nagyon sok változást hoz a középiskolásoknak szóló tanfolyamok, és a vizsgáztatás területén. A programon keresztül a középiskolások ingyenesen szerezhetnek jogosítványt.

jogosítvány
Egyelőre csak próbaidőszak indul az ingyen jogosítványszerzéshez / Fotó: Faludi Imre

A kormány tavasszal jelentette be, hogy a középiskolások számára ingyenes lesz a jogosítvány szerzés Magyarországon. Később annyival módosították ez a bejelentést, hogy először csak egy próba időszak indul, szűk körben, hogy kiderüljön képesek-e folyamatosan biztosítani a fiatalok oktatását és vizsgáztatását.

A most elfogadott módosítások sok részletet rendszernek a programmal kapcsolatban. A legfontosabb, hogy 

szeptember 1-jétől a középiskolai tananyagként lehet a B-kategóriás járművezetői ismereteket tanulni 

– írta meg a Portfolio. A tanfolyam távoktatás keretében valósul meg, az állam által kiadott digitális tananyagokkal. A KRESZ vizsgát is online kell majd letenni. A technikai feltételeket az oktatáshoz és a vizsgához, a középiskoláknak kell majd biztosítani.

A jogszabály kiterjed a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatásokra is. Az új szabályok szerint támogatást vehetnek igénybe azok a középiskolás járművezetők, akik egészségi állapotuk, nemzetiségi nyelvi igényeik vagy hallássérülésük miatt nem tudnak részt venni az online képzéseken és vizsgákon. A támogatás mértéke legfeljebb 50 ezer forint lehet, ami tartalmazza a tanfolyam és a vizsgák díját is.

Az új jogszabályok szerint az adminisztratív feladatokat is az iskoláknak kell megoldani, a jelentkezést és a tananyagokhoz való hozzáférést is. Az új rendszer a diákok orvosi adataihoz is hozzáfér, valamint az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását is nyomon követi.

A jogosítvány megszerzésének a rendszerét a középiskolák fenntartói ellenőrizhetik.

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

A klímaváltozással és az elektromos átállással ugyan tisztában vannak a Z generáció itthoni tagjai, az e-kocsikat mégis kevésbé preferálják, sőt az online vásárlást sem. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy még az sem érdekli őket, milyen márkájú autót vezetnek, mivel nekik is a legfontosabb az ár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.