BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
költségvetés LUS_7034

Költségvetés 2025: késő ősszel nyújtja be a kormány a tervezetet – a hiánycélt konzerválják

Kilenc év után idén nem tavasszal, hanem késő ősszel kerül a parlament elé a magyar költségvetés. A szaktárcánál már zajlik a tervezése, a véglegesítésre azonban csak a novemberi amerikai elnökválasztást követően kerül sor. Az évközi intézkedések megteremtették az alapot ahhoz, hogy a 4,5 százalékos idei hiánycélhoz ne kelljen hozzányúlni, és úgy tűnik, a jövő évi 3,7 százalékos célszám is marad.

Zajlik a jövő évi költségvetés technikai tervezése a Pénzügyminisztériumban, nincs változás az áprilisi kormányinfón bejelentett dátumhoz képest, azaz továbbra is azzal számolnak, hogy novemberben nyújtják be az előterjesztést – értesült a Világgazdaság. Ezzel a kormány szakított azzal a kilencéves gyakorlattal, hogy a következő év költségvetését már tavasszal elfogadják.

költségvetés LUS_7034
A Pénzügyminisztérium novemberre készíti el a jövő évi költségvetés vázát / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Covid és a háborúk kiszámíthatatlanabbá tették a gazdasági környezetet, ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a kormány az év második felére halasztotta a döntést az államháztartásról. Az átütemezést összességében az elemzők pozitívan értékelték, hiszen javítja a tervezhetőséget, de egyvalami okozott némi fennakadást.

Pszichológiai érvek a háttérben

Indoklásként az is elhangzott a kormányinfón, hogy a kormány megvárja az amerikai elnökválasztás kimenetelét a sarokszámok kialakításával, ami november 5-ét jelent. Közvetlen összefüggés a magyar kiadások-bevételek és az amerikai elnök személye között ugyan nincs, de az ország nemzetközi megítélése és mozgástere változhat annak függvényében, hogy a demokraták vagy a republikánusok győznek ez állhatott a nem mindennapi érvelés mögött.

Van, aki azt feltételezi, hogy a békepárti nyilatkozatokat tevő Donald Trump megválasztásával azonnal teljesülne a növekedési ugrás legfontosabb feltétele: a pszichológiai fordulattal berobbannak a fogyasztói költések, amit egy bátrabban támogató költségvetés is segíthet.

A költségvetés főbb számai jövőre

A 2025-ös büdzsé kapcsán Varga Mihály pénzügyminiszter a kormányinfón arról beszélt, hogy a növekedés jövőre 4,1 százalék lehet az idei 2,5 százalékot követően, továbbá az államháztartás hiányát 3,7 százalékra tervezik az idei 4,5 százalék után. Azóta kiderült, hogy a lakosság fogyasztása csak óvatosan indul be, a német motor pedig továbbra is fulladozik, ami miatt a 2024-es GDP-bővülés csak 2 százalék, pesszimistább előrejelzések szerint 1,5 százalék körül alakulhat. 

A hiánycélokhoz azonban a kormány tartja magát,

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter épp kedden erősítette meg az elkötelezettségüket e tekintetben, de a legutóbbi államháztartási adatközlés alkalmával a Pénzügyminisztérium is kiállt a célszám mellett, amelynek növelése a túlzottdeficit-eljárás miatt sem lenne észszerű.

Az idei cél tartása nem volt sétagalopp

Ahhoz, hogy az idei hiánycél tartható legyen, a kormány 675 milliárd forint beruházás elhalasztásáról döntött, ennek részleteit a keretösszegek függvényében a tárcáknak kellett kidolgozniuk több száz projekt esetében. A deficit leszorítását célozta meg az a 400 milliárd forintos csomag is, amelynek révén a kormány a bankoktól, a biztosítóktól és az energetikai cégektől védelmi hozzájárulásként különadók formájában most augusztustól vár pluszbefizetéseket az államkasszába. 

Augusztusig a hiánycél 61 százaléka teljesült

A kormány idénre a 4,5 százalékos célnak megfelelően nagyjából 4000 milliárd forintosra tervezte a hiányt. A hetedik hónapban impozáns többletet produkált a költségvetés, a januártól júliusig tartó időszakban pedig összességében az egész évre tervezett deficit bő 61 százaléka jött össze, miután az államháztartás központi alrendszere az időintervallum alatt 2444 milliárd forint mínusszal zárt.

Egyelőre nem született döntés arról, hogy a kormány jövőre visszatér-e költségvetés tervezésében a tavaszi menetrendhez. A halasztásnak köszönhetően mindenesetre tavalyhoz képest kevesebb módosítóra lesz várhatóan szükség a törvénytervezetet illetően. Novemberre átfogóbb képet kaphatunk arról, hogy miként alakulnak az idei bevételek, kamatkiadások, az inflációhoz kötött kiadások, a nyugdíjellátások. Nem utolsósorban pedig kirajzolódik valamiféle irány az ország közelében dúló háború további eszkalálódása vagy a konfliktus megoldásának irányába, ami szintén tervezhetőbbé teszi a pénzügyeket.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.