BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínai hitel: kezdeményezte a kormány a banktitok feloldását

Nincs takargatnivalója a magyar kormánynak az egymilliárd euró összegű kínai hitellel kapcsolatban, amelyet infrastrukturális fejlesztésekre fordít a kabinet. Kezdeményeztük a kínai pénzintézeteknél a banktitok feloldását – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Varga Mihály pénzügyminiszter.

Magyarország idén tavasszal egymilliárd euró összegű hitelt vett fel kínai fejlesztési bankoktól, az összegből infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók. Ellenzéki politikusok azzal vádolják a kormányt, hogy titokban zajlott a hitelfelvétel, és a szerződés nyilvánosságra hozását követelik. 

A kormány a jogszabályoknak és a hitelmegállapodásnak megfelelően járt el – hangsúlyozta Varga Mihály / Fotó: Hans Lucas via AFP

Megértem az ellenzéki reflexeket, ködös és Magyarország számára káros hitelfelvételeket azonban nem most, hanem 2010 előtt, a baloldali kormányok idején kell keresni. Míg a baloldali kormányok által felvett 20 milliárd eurós IMF-hitel az akkori éves GDP több mint 18 százalékát tette ki, 

a kínai fejlesztési bankoktól most felvett 1 milliárd eurós hitel a GDP 0,5 százalékát sem éri el 

nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga Mihály pénzügyminiszter a hitelfelvétel részletei kapcsán. 

Ami a mostani hitelfelvételt illeti, a kormány a jogszabályoknak és a hitelmegállapodásnak megfelelően járt el: a szerződésre vonatkozó minden nyilvános információ – többek között az összeg, a lehívás időpontja, a futamidő és a kamatozás módja – bárki számára elérhető az ÁKK honlapján, egyes részletek ugyanakkor a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően banktitoknak minősülnek.

A miniszter hangsúlyozta, a kormánynak ugyanakkor nincs takargatni valója: kezdeményeztük a kínai pénzintézeteknél, hogy a banktitok feloldásával járuljanak hozzá a nyilvánosságra hozható információk bővítéséhez. Amint ezt megtörténik, még részletesebb tájékoztatást tudunk nyújtani a képviselőtársaknak is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.