BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
© Cseh Gábor

Lázadnak a magyar méhészek, keserű a kínai méz

Eddig felemás eredményeket hozott az idei év, a repce területe csökkent, de az akác virágzása tovább tartott a szokásosnál – hangzott el a zalai méhészek hétvégi rendezvényén. A méhészszervezetek szerint a legnagyobb problémát továbbra is az okozza, hogy kínai méz nagy mennyiségben érkezik be az európai piacra.

A legnagyobb problémát az Európát dömpingszerűen elárasztó kínai méz jelenti, amelynek nyomott ára miatt nagyon nehezen eladható a jó minőségű magyar méz – írja a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület hétvégi rendezvényéről a Zaol.hu. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, és Mészáros János, a kaposvári Zselici Méhész Egyesület elnöke beszédükben kiemelték, hogy a kínai termék valójában nem is tekinthető méznek, hiszen azt a rizs szárából állítják elő a Távol-Keleten. Bross Péter ezért az Agrárminisztériummal közösen, illetve néhány további országgal karöltve úgynevezett antidömping-eljárást kezdeményezett a kínai mézzel szemben az Európai Unióban.

© Cseh Gábor, méz
Zalában is megérzik a kínai méz jelenlétét / Fotó: Cseh Gábor

Az idei év eddig felemás eredményt hozott – mondta a lapnak Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke. Az egyesület 235 tagja közel húszezer méhcsaládot kezel, ezzel a legnagyobb méhészszakmai szervezet Zalában. Tagjai közt hobbi- és professzionális méhészek egyaránt előfordulnak, míg a gondozott méhcsaládok száma öttől négyszázig terjed.

Az elnök elmondta, hogy a repce vetésterülete egyre csökken, idén ráadásul a repcevirágzás idején kéthetes hideg periódus következett be, ami egyáltalán nem kedvezett a méhészeknek. Az akác virágzása Zalában ugyan ezt ellensúlyozta azzal, hogy szintén a hideg miatt a szokásos két és fél hét kitolódott egy hónapra, de az eredmény így is csak elfogadható. 

Sokkal nagyobb nehézséget okoz a méhészeknek, hogy a méz jelenleg csak roppant nyomott áron adható el, emiatt a méhészkedés nem rentábilis. 

Ha a méhészek tönkremennek, az egy másik problémát idéz elő, nem lesznek méhek, s ezáltal nem lesz, ami beporozza a növényeinket. A boltok polcain található élelmiszerek 70 százaléka méhes beporzással keletkezik.

Az egyesület ezért kiemelt feladatának tekinti a mézfogyasztás népszerűsítését, méhes napokat tartanak, az elmúlt év során pedig mintegy ötezer általános iskolás vagy óvodás gyermeket kínáltak meg mézzel, akik között voltak olyanok is, akik akkor kóstolták először. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.