BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódik a palackháború a Sziget és a MOHU között

A MOHU szerint érdekeseket állít a Sziget ügyvezetője. Mint azt a cég elmondta, a MOHU szerint telepíteni akartak palackvisszaváltó pontokat a fesztiválon, de a szervezők ezt elutasították.

Csodálkozva olvastuk a Sziget ügyvezetőjének nyilatkozatait – írta közleményében a MOHU. Kiemelték, Kádár Tamás érdekeseket állít a fesztivál hulladékgazdálkodásáról.

20231128 Budapest Januártól 1-jétől új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezetnek be Magyarországon, minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz. A jövő év első napjára kétezer italosbodoz-visszaváltó automatát helyez ki a Mohu Zrt., a kötelező visszaváltási rendszer 2024. július 1-jei indulására pedig 5-6 ezer ilyen gép, illetve a kisebb településeken kézi visszaváltó pont áll a vásárlók rendelkezésére. Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VGA képen: visszaváltó automata
A MOHU reagált a Sziget ügyvezetőjének az állításaira / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mint írták, a helyzet ezzel szemben a következő:

Ahogy minden fesztiválon, úgy a Szigeten is a hulladékgyűjtési és -elszállítási feltételek megteremtése a rendezvényszervező felelőssége.

Közleményükben kiemelték, hogy a rendezvény előtt a MOHU több megoldást felajánlott a Szigetnek, amelynek köszönhetően a fesztiválozók a helyszínen vissza tudták volna kapni a visszaváltási díjat, ám a Sziget nem volt nyitott ezekre a megoldásokra.

A Sziget elutasította az ajánlott megoldást

Hangsúlyozták, hogy a Sziget vezetése elutasította azt a legkézenfekvőbb megoldást, hogy a rendezvényen a magyarországi kisbolti rendszerben már jól működő visszaváltó pontokat hozzunk létre – ugyanolyan pénzügyi és szállítási feltételekkel, mint amit a hazai kisboltoknál használunk. Ebben az esetben a fesztiválozó fogyasztás után visszaváltotta volna a palackot, amelynek ellenértékét azonnal jóváírták volna a fesztiválozó fesztivál kártyáján. Megjegyezték, hogy ez, a Sziget által elutasított megoldás már sikeresen működött például a Paloznaki Jazzpikniken.

A MOHU ugyanakkor felajánlotta és biztosítja is, hogy a Szigeten működő vendéglátóhelyeknél megmaradt, fogyasztónak át nem adott italcsomagolásokat összegyűjti, elszállítja és el is számolja a vendéglátóhelyek számára. Naponta több tízezer palackot szállítunk el és fizetünk ki a helyeknek.

Az ezen felüli palackokat a Sziget szelektív konténerekbe gyűjti,

amely palackokat ők váltanak  vissza és amelyekért a MOHU kifizeti az 50 forintot.

A fesztiválon több százezer palackot fogyasztanak, vagyis a Szigethez beérkező bevétel így akár több tíz millió forint is lehet. Az, hogy ezzel a pénzzel mi lesz, az a fesztivál szervezőinek a döntése.

A MOHU arra válaszolt, hogy elterjedt: a Szigeten egyetlen REpont-automatát sem találni. Ezért felmerült a kérdés, mi lesz a büfékben árult palackos, aludobozos italok csomagolása után visszakapható 50 forinttal. A Portfolio megkérdezte Kádár Tamást, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. cégvezetőjét. Válasza szerint a MOHU nem tudta a jelenlegi struktúrában visszagyűjteni a palackokat helyben, illetve problémaként merült fel az is, hogy külföldi bankkártyát nem tud elfogadni az automata. A pénzvisszatérítés tehát sem lett volna megoldott sok fesztiválozónak, még akkor sem, ha az appot letöltik.

Új terepen veti be magát a Mohu

Az idei Szigeten még szelektíven gyűjtik a visszaváltható csomagolásokat, a nagy kapacitású visszaváltó automatákkal jövőre jelenik meg a Mohu. A hulladékgyűjtés mellett a környezettudatos működés terén elért eredmények – helyi komposztálás, vízgazdálkodás, energiatakarékosság, egészséges ételkínálat – is terítékre kerültek a rendezvény fenntarthatósága kapcsán rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.